Societat 25/08/2015

El ministeri de Sanitat proposa la creació d'un document perquè els immigrants irregulars rebin atenció sanitària

Garantiria uns drets bàsics a persones que no tenen la targeta que dóna accés a tots els serveis

Ara / Agències
2 min
TARGETA OBLIGATÒRIA 
 El Govern va instaurar el març del 2014 una taxa per renovar targetes sanitàries perdudes, deteriorades o robades. Durant tot l’any passat va recaptar uns 644.000 euros, una quarta part del que havia previst inicialment.

BarcelonaEl ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, proposarà a les comunitats autònomes la creació d'un registre nacional d'immigrants en situació irregular que faciliti un "document", diferent de la targeta sanitària, perquè aquest col·lectiu rebi assistència. Ho ha detallat el ministeri en una nota de premsa després que Alonso, als passadissos del Congrés, hagi explicat que el pròxim 2 de setembre ha convocat les comunitats en el Consell Interterritorial de Salut per "seguir treballant en un consens basat en l'acord que ja s'ha treballat i en el qual es va avançar molt amb els anteriors consellers".

"El Govern vol harmonitzar l'assistència sanitària que ofereixen les comunitats autònomes i establir un control", segons Sanitat. Es busca "ultimar una solució seriosa i consensuada en relació a l'atenció sanitària als immigrants en situació irregular" sense tornar "al turisme sanitari".

En relació a l'acord, el ministre ha avançat que les persones en situació irregular hauran d'acreditar una situació d'empadronament, els serveis socials hauran de determinar en quina situació estan i a partir d'aquí formaran part d'un registre amb el qual podran obtenir un document per rebre aquesta assistència.

El document "en cap cas pot ser una targeta sanitària", ha recalcat Alonso, que ha precisat que aquesta assistència sanitària serà per a atenció primària, ja que és l'"adequat" segons el funcionament del Sistema Nacional de Salut. Alonso ha recordat que la reforma sanitària que es va fer el 2012 va permetre per primera vegada que els espanyols que no tenien la targeta sanitària per ser aturats de llarga durada o professionals de llarga durada l'aconseguissin. Aquesta reforma "va millorar la situació", segons el ministre, ja que avui hi ha 800.000 targetes més que el 2012, i "va corregir" el "descontrol" del turisme sanitari, que suposava un cost d'uns mil milions d'euros a l'any.

Sobre la seva proposta de registre, Alonso ha indicat que l'objectiu és "establir quin és el canal d'accés" per als "sensepapers" i assegurar que no tinguin una targeta sanitària que pugui donar uns "drets" a Europa a persones que no han de tenir-los. "Espanya s'ocupa de la gent, però és un país seriós i per tant atén les persones amb control a través d'un registre i sense obrir o atorgar drets que puguin suposar un perjudici al propi país", ha insistit el ministre.

Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va ordenar a través d'una circular interna a tots els centres sanitaris de la regió (datada el dia 21 d'agost, mateix dia que va anunciar una targeta específica per al col·lectiu) que es doni tot tipus d'assistència sanitària a totes les persones immigrants que acudeixen amb documentació o sense. Cifuentes va assenyalar aquest dilluns que espera "garantir l'equitat i igualtat de prestacions a totes les comunitats" amb la decisió que es prengui en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut a principis de setembre.

Al gener el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, va detallar que els sensepapers i els desnonats podrien tenir targeta sanitària. El departament i la Creu Roja van signar un conveni al març per garantir-la a tots aquells que no disposen de padró, tot i que l'última reforma estatal ho impedeix. "La Creu Roja acreditarà que aquestes persones resideixen a Catalunya i nosaltres els garantirem l'atenció sanitària", va declarar fa uns mesos.

stats