Societat 30/08/2017

L'Estat s'espolsa les responsabilitats del conflicte d'Eulen al Prat

El ministre de Foment defensa que és un problema entre empresa i treballadors, aliè a Aena i competència de la Generalitat. Avisa als treballadors que demà han d'acatar el laude

Júlia Manresa
2 min
Viatgers, passant un control de seguretat gestionat per Eulen a l'aeroport del Prat

MadridEl ministeri de Foment i Aena eren aliens al conflicte amb els treballadors d'Eulen al Prat. Així ho ha defensat el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, aquest dimecres en una compareixença al Congrés dels Diputats on havia d'aclarir la gestió del govern espanyol aquest estiu en el conflicte. Segons De la Serna, es tracta d'un problema entre empresa i treballadors i, en tot cas, no és competència de l'Estat, sinó de la Generalitat. El ministre ha donat a entendre que si finalment hi va intervenir és perquè el caos al Prat començava a ser insostenible i afectava la seguretat nacional.

Durant la compareixença, el ministre de Foment ha defensat el paper mediador de la Generalitat però s'ha desentès del conflicte i ha assegurat que si es va intervenir va ser pel "caràcter singular" del conflicte i la importància de l'aeroport del Prat per a la xarxa d'aeroports espanyols i per a l'economia de l'Estat.

Cal recordar que, després que Eulen rebutgés l'oferta del mediador proposat per la Generalitat, l'estat espanyol va interposar el seu propi mediador, Marcos Peña, president del CES, i va decretar un laude de compliment obligatori que es donarà a conèixer demà. "El laude de demà finalitza el conflicte", ha avisat De la Serna. Tal com ha recordat el ministre, demà el mediador designat per l'estat espanyol entregarà a les parts un laude que és de compliment obligatori i que impedirà que se celebri una vaga "en relació amb els aspectes confirmats al laude".

Es desentén dels acomiadaments

El ministre assegura que són aliens a la mediació

A banda, sobre els acomiadaments que Eulen ha imposat a diversos treballadors en considerar que no complien amb els serveis mínims, de la Serna també se n'ha desentès i ha assegurat que "és una qüestió aliena al laude i, per tant, com no pot ser d'una altra manera, el govern continuarà aplicant les mesures que considera". De fet, la Generalitat i el comitè d'empresa havien proposat a l'empresa que readmetés els treballadors acomiadats per evitar les noves vagues anunciades per al 8 de setembre; tot i això, la mateixa empresa ha rebutjat l'oferta aquesta mateixa setmana.

stats