El misteri del volcà: on són els gossos atrapats per la lava?

El barri de La Laguna veu amb desesperació l'avanç imparable de la lava, que destrueix l'església i l'escola

ARA
3 min

BarcelonaL'illa de La Palma veu, amb resignació, com la lava del volcà Cumbre Vieja està escombrant el barri de La Laguna. Com ja va passar a Todoque, el petit poble que ja ha desaparegut sota la lava, l'avanç de les colades està destruint ara la plaça de l'Església i l'escola de La Laguna, barri evacuat des de fa una setmana. La colada de Tazacorte es troba a només uns 130 metres de la costa i uns 80 del penya-segat, però no es preveu que caigui immediatament al mar perquè es mou molt lentament i ha avançat pocs metres en els últims dies. Si arribés al mar, com ja va fer l'altra colada, s'ordenarà el confinament de la població davant la probable emissió de gasos d'àcid clorhídric.

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha resumit la desesperació dels habitants de l'illa: "Podem lluitar contra el covid amb les vacunes, contra els incendis amb mitjans aeris i terrestres, però no podem lluitar per evitar que la lava arribi on arribarà", ha dit, i ha lamentat "no tenir cap mecanisme" per canviar el curs del magma. "Estem sotmesos a la voluntat del volcà", ha afirmat. De moment, a més, no hi ha cap símptoma que indiqui que l'erupció estigui a punt d'acabar. Ja fa més d'un mes que va esclatar el volcà.

Fins ara han quedat afectades per la lava 866 hectàrees i s'han destruït 2.185 edificacions. Aquest dijous s'ha donat permís als veïns d'alguns barris de Tazacorte per accedir als seus domicilis i recollir el que puguin.

Imatge del missatge que suposadament han deixat els rescatadors del gossos

On són els gossos envoltats de lava?

Mentrestant, molts ulls a La Palma se centren en buscar un grup de gossos que van quedar envoltats per la lava en un pati tancat. Mancats de bones notícies, a l'illa han posat totes les seves esperances en aquests gossos, després que un grup de defensa dels animals alcés la veu i es mobilitzés per rescatar-los. Són un grup de podencs que es van quedar aïllats per dues colades en una zona que fa setmanes va ser evacuada i, per tant, ha quedat deshabitada. Se sap que els animals són allà perquè hi ha drons que els han gravat mentre enregistraven imatges aèries de la zona i, fins i tot, s'han utilitzat aquests mateixos drons per fer-los arribar menjar. No se sap quants animals hi ha –hi ha versions que parlen de quatre i d'altres que diuen que n'hi ha sis– i de qui són.

Els drons amb càmeres tèrmiques no troben els gossos que havien d'evacuar.

Fa uns dies l'empresa Aerocamaras va demanar permís per rescatar els gossos i va fer algunes proves, carregant amb aquestes eines 15 quilos durant 1.200 metres. Però ha aparegut un problema inesperat: quan ja tenien el vistiplau del comitè director del Pla d'Emergències Volcàniques de les Canàries per fer el rescat, ara els gossos no hi són o, almenys, les càmeres no els veuen. S'hi veu una misteriosa pancarta escrita a mà on es diu que els gossos han sigut salvats. L'autor del rescat? Un autoanomenat Equip A. També hi ha petjades humanes a la lava, que confirmarien que algú ha arribat a la zona. Com que fa tanta calor a l'ambient a causa de la lava, l'empremta tèrmica dels animals no es pot distingir de la d'una pedra a través de les càmeres tèrmiques que s'estan utilitzant, de manera que no es pot percebre si els gossos s'han refugiat a l'ombra d'algun arbust o de qualsevol element que hagi sobreviscut a les cendres. O si és que, realment, algú hi ha arribat (cosa en principi impossible) i ha aconseguit el que fa dies que moltes intenten sense èxit: rescatar-los.

stats