Societat 02/10/2021

El model de La Bressola, pendent del Constitucional francès

“Els municipis ens demanen que obrim noves escoles”

1 min
Una de les classes de l'escola La Bressola de Sant Esteve del Monestir d'aquest dimarts 19 de maig / DAVID BORRAT
Dossier L'ús social del català Desplega
1
Català a les aules: una emergència lingüística
2
“Hem de fer esforços enormes per aconseguir petits avenços”
3
"Els insults i les converses en català ens sonen a broma"
4
Universitats: l’equilibri entre blindar el català i obrir-se al món
5
El País Valencià diu adeu a la immersió i aposta pel plurilingüisme
6
El català retrocedeix a l'escola balear enmig del conflicte per la llei d'educació
7
El model de La Bressola, pendent del Constitucional francès
L'Editorial
Per un nou pacte pel català a l’ensenyament
Opinió
El català a la universitat

GironaEl 16 de setembre del 1976, La Bressola va obrir la primera escola amb set alumnes al garatge de la clínica veterinària La Creu Blava, a la carretera d’Elna a Perpinyà. Quaranta-cinc anys després, compten amb set centres de primària, sumen 1.050 estudiants i tenen entre mans un projecte ambiciós: obrir el primer Liceu per poder oferir ensenyament en català entre els 15 i els 18 anys i habilitar un segon col·legi a Perpinyà. “En 45 anys hi ha hagut un gran canvi: ara ha augmentat molt l’interès per estudiar a La Bressola. Hi ha molts municipis que ens demanen que obrim noves escoles a les seves poblacions”, destaca la directora pedagògica de La Bressola, Olatz de Bilbao.

Els seus plans de futur, però, estaran condicionats per com s’acabi materialitzant la resolució del Consell Constitucional, que va tombar al maig dos articles clau de la llei de protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals, que havia aprovat l’Assemblea Nacional i que protegia l’ensenyament immersiu. “De moment aquest curs no es toca res. Ara tenim tot de reunions amb el govern i el ministeri d’Educació francès per veure com ens pot afectar”, indica De Bilbao, que espera que els resultats acadèmics prevalguin. “S’ha demostrat que el nostre sistema funciona i que els alumnes, quan acaben, són absolutament competents en català i en francès”, diu la directora pedagògica.

De fet, malgrat l’amenaça, des de La Bressola tenen clar que continuaran garantint l’aprenentatge del català a la Catalunya Nord per no perdre el llegat cultural que han protegit i potenciat durant 45 anys.

Dossier L'ús social del català
Vés a l’ÍNDEX
stats