Societat 07/10/2020

El govern espanyol derogarà la llei de l'avortament del PP

L'executiu vol treure la condició del permís patern perquè les menors puguin interrompre l'embaràs

Ara
2 min
La ministra d'Igulatat, Irene Montero, durant la compareixença a la comissió d'Igualtat del Congrés.

BarcelonaLa ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha anunciat aquest dimecres a la Comissió d'Igualtat del Congrés de Diputats que l'executiu espanyol ha iniciat les tasques d'una reforma per derogar la llei de l'avortament del 2015. L'objectiu, segons Montero, és "assegurar que totes les dones tenen dret a decidir sobre els seus propis cossos i que fem tot el possible per assegurar la salut sexual garantint l'accés a l'anticoncepció, a les seves noves formes i a una educació sexual efectiva".

Montero, però, no ha donat detalls sobre terminis o procediments, però el que està clar és que l'executiu espanyol vol derogar la llei aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy, que establia que les dones de 16 i 17 anys necessitaven el consentiment dels pares o tutors per poder avortar. De fet, aquest va ser l'únic article que es va acabar aprovant de la contrareforma que va proposar el polèmic ministre del PP Alberto Ruiz Gallardón, que va acabar dimitint davant l'oposició de membres del seu partit i de tots els altres partits.

"Els nostres cossos són nostres i nosaltres decidim", ha afirmat Montero, que ha apuntat també que la reforma permetrà impulsar la igualtat entre homes i dones i garantir la interrupció de l'embaràs per a totes les dones en condicions de seguretat. La llei actual estableix la possibilitat d'avortar lliurement durant les primeres 14 setmanes d'embaràs i fins a la setmana 22 de gestació si hi ha un greu risc per a la vida o la salut de la dona o si hi hi ha greus anomalies en el fetus.

El ministeri treballa, doncs, sobre una modificació de la llei de l'avortament del 2010, impulsada pel govern de Zapatero, que no obligava les menors a rebre el permís dels seus pares per poder avortar. Aquella norma establia que tan sols calia informar-los, tot i que l'executiu de Sánchez no ha aclarit si la modificació incidirà de nou en aquesta condició.

De fet, es podria arribar a donar el cas que la modificació que prepara el govern espanyol arribi fins i tot abans que la decisió del Tribunal Constitucional sobre aquesta llei. Fa més de 10 anys que està pendent de resoldre el recurs que van presentar 50 diputats del PP contra la llei aprovada el 2010 pel govern de Zapatero.

Pes central de l'educació sexual

Montero també ha dit que la nova llei donarà un pes central a l'educació sexual com a eina per viure vides lliures de violències. L'anunci ha agafat per sorpresa la resta de partits, que han reaccionat de diverses maneres: mentre que el grup d'ERC li ha traslladat el seu suport i, de fet, han donat pressa al govern espanyol, des de les files de Vox han retret a Montero que "s'equivoca en la mirada". El PP ha mantingut un prudent silenci sobre el tema, mentre que des del PSOE han mostrat la seva preocupació per "l'assetjament" que pateixen per part de "grups ultres" les clíniques que fan avortaments. Des del PNB s'han mostrat partidaris de derogar la reforma del PP i tornar a la llei del 2010.

stats