Successos
Societat 09/10/2022

Mor Albert Solà, el bisbalenc que assegurava ser fill del rei emèrit

L'home era en un bar del poble quan, per causes que es desconeixen, va caure a terra

4 min
Imatge d'arxiu del bisbalenc Albert Solà

La Bisbal d’Empordà“Te n’has assabentat, no, del Monarca?”; “No, quina n'ha fet, ara?”; “S’ha mort!”, comentaven la Pilar i el Pep al creuar-se enmig del carrer. A la Bisbal d’Empordà avui no es parlava d’un altre tema. El veí del poble Albert Solà, que assegurava que era un fill bord de Joan Carles I, rei emèrit d’Espanya, va morir ahir a la nit. Era al bar Pa i Trago del poble baix-empordanès quan, per causes que es desconeixen, va caure a terra. Els treballadors van trucar als serveis d’emergències, però ja no es va poder fer res per salvar-li la vida. “El vaig agafar en braços, va exhalar dues vegades i es va començar a posar morat. Crec que va ser un atac de cor, perquè el meu pare, que també en va tenir un, va morir igual”, explicava el Toni, un bisbalenc que just ahir era al bar quan Solà va morir sobtadament.

A l’establiment, situat enmig del nucli antic, tothom se’n feia creus. Tot són clients habituals i coneixien molt bé Solà. “Venia gairebé cada dia a sopar. Sempre volia entrepà de truita o bé entrepà de xoriço, un dels dos. Ahir me’l va demanar de truita i una copa de vi rosat, però no va arribar a la taula”, recordava la cambrera del bar, la Victoria, que també estava afectada per la seva mort. 

Albert Solà va morir al bar Pa i Trago de la Bisbal d'Empordà, a la imatge, on aquest matí se'n feien creus.

Anys enrere el bisbalenc havia treballat al bar el Drac, on la Nadia, la cambrera i amiga de Solà, tampoc no s’ho creia. “Tothom l’apreciava molt, era molt bona persona. Era igual si et veia contenta o trista, ell sempre et feia somriure”, recordava molt moixa. També estaven molt tristos al restaurant Can Casadellà de Serra de Daró, on Solà treballava actualment. Ahir va anar a la feina com sempre, però avui tothom notava la seva absència. “Aquest matí estàvem tots plorant. I és fort, perquè just divendres ens va dir que tenia el seu funeral pagat”, comentaven els cambrers. 

El xumet verd, un símbol secret?

Al poble tothom el coneixia com el Monarca de la Bisbal, que és el títol del llibre que va escriure el 2019, i en el qual recopila les proves que demostrarien que el seu pare era Joan Carles I. Entre d’altres, va escriure que era fruit de l’aventura del rei emèrit amb una jove de l’alta burgesia catalana i que, després de néixer, el van donar en adopció. Segons el seu relat, primer va viure amb una família d’Eivissa, fins que el van portar amb els seus pares adoptius, Salvador Solà i Antonia Jiménez, de Sant Climent de Peralta. 

En el llibre, Solà sostenia que amb dues setmanes de vida el van registrar a la Casa Provincial de la Maternitat de Barcelona i, segons aquest document, anava vestit amb camisa, jersei blau, una manta blanca i un xumet verd. "Per a alguns historiadors, el xumet verd ha estat, des de temps antics, un símbol secret de la reialesa espanyola. En realitat, el verd seria una paraula en clau, unes sigles que significarien «Viva el rey de España»", afirmava a El Monarca de la Bisbal.

A més, fruit de la seva investigació, Solà va descobrir que tindria una germana a Bèlgica, Ingrid Sartiau, amb qui compartirien pare però no mare. Per això el 2012 el bisbalenc i la belga van decidir presentar junts una demanda de paternitat, que no va tenir cap mena de recorregut. De fet, en aquella època Solà va engegar una llarga batalla judicial per intentar demostrar els seus orígens, però va ser en va.

El 2015 el Tribunal Suprem va rebutjar la seva demanda perquè considerava que no contenia "un relat de fets mínimament coherent i raonablement versemblant". I recalcava que no havia aportat cap prova d'ADN, que "ocultava dades voluntàriament" i que moltes de les seves al·legacions no tenien "cap mena de suport documental".

Llegendes i teories de la conspiració

Amb aquesta història de fons no és estrany, doncs, que avui també correguessin tot de teories de la conspiració, tant a la Bisbal com a Serra de Daró. I més si es té en compte que Telecinco tenia previst que Solà fos un dels seus convidats al nou programa ¿Quién es mi padre?. "Havia d’anar la setmana vinent a Madrid, al programa de Telecinco, i deia que hi portaria totes les proves que tenia, també les d’ADN. És molt estrany que just mori una setmana abans”, deien un parell d’amics seus que prefereixen que el seu nom no surti publicat. “Se l’han carregat, segur!”, afegia una altra amiga seva, que recordava que Solà era més gran que el rei Felip VI, "i, per tant, era l'hereu legítim de la Corona". 

Sigui com sigui, el que és indiscutible és que per als bisbalencs Solà sempre serà el Monarca del poble. “Era l’únic Borbó que la gent estimava!”, deixava anar el Cisco, que, com molts altres veïns, avui han brindat en honor a qui consideraven com el seu únic rei. 

stats