Societat 25/08/2020

El Parc de la Ciutadella, tancat de manera preventiva després de la mort d'un home al caure-li una palmera

Encara s'investiga el motiu de l'accident, que ha deixat també una persona ferida

Ara
2 min
Els bombers, davant la palmera que ha matat un home aquest dimarts al Parc de la Ciutadella.

Un home de 41 anys ha mort aquest dimarts a primera hora de la tarda al caure-li a sobre una palmera al Parc de la Ciutadella i una dona ha resultat ferida amb contusions, a prop de l'estany, segons ha avançat Betevé i han confirmat fonts municipals. L'Ajuntament, per via del comissionat d'ecologia Frederic Ximeno, ha anunciat en roda de premsa que tancarà preventivament el parc durant "dos o tres dies" per analitzar l'estat de la resta d'arbres d'un dels principals espais verds de la ciutat.

Fins al lloc de l'accident s'hi han desplaçat cinc dotacions dels Bombers de Barcelona, tres unitats del SEM i agents de la Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra sis minuts després de rebre l'avís a les 15.10 hores, ha detallat Joaquim Ríos, responsable territorial del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). L'Ajuntament de Barcelona ha enviat un comunicat expressant que lamentava el tràgic accident i ha encarregat un estudi d'urgència per aclarir les causes de la caiguda. El trencament de la palmera s'ha originat en el terç superior del tronc i es desconeix la causa que l'ha motivat.

La palmera s'ha trencat pel terç superior del tronc de l'arbre, per causes que encara s'estan investigant

Ximeno ha assegurat que la palmera, que era d'estil datilera, no tenia picades de l'escarabat morrut, plaga que va ser el detonant que Barcelona deixés de plantar palmeres l'any 2007. La plaga es va donar per superada l'any 2017, quan es va reprendre la plantació de palmeres, però a la ciutat encara n'hi queden d'antigues, algunes fins i tot del segle XIX. Aquesta palmera havia superat el pla bianual de riscs que passen els 230.000 arbres de la ciutat, entre els quals hi ha 10.000 palmeres, sense deixar constància de fongs o altres afectacions, ha informat Ximeno, que ha recordat que "en els últims 12 anys no s'havia donat cap caiguda al parc".

El consistori investiga la causa de la caiguda, que s'ha donat durant ratxes de vent moderat, de 40 quilòmetres per hora. "No hi havia un vent exhaustiu ni cap altra situació externa coneguda", ha dit Ximeno. Els protocols de vigilància de caiguda d'arbres de l'Ajuntament i la Diputació de Barcelona preveuen multiplicitat de factors que poden comportar aquest risc, entre els quals hi ha les plagues de fongs, l'enterrament de la cota original, les lesions a les arrels o el deteriorament de la fusta. També preveuen la possibilitat de caigudes sobtades sense causa aparent. L'any 2011 la caiguda d'una altra palmera a l'avinguda Diagonal de Barcelona va deixar dos ferits.

stats