Societat 11/08/2015

Es rebaixa la tensió a Salou: reoberta la via del tren després d'haver estat tallada durant mig dia

Un senegalès de 50 anys ha mort després de saltar pel balcó d'un tercer pis per fugir d'un operatiu dels Mossos. En conèixer la notícia, uns 150 senegalesos s'han congregat al lloc dels fets i hi ha hagut enfrontaments amb la policia i aldarulls

Enric Borràs
4 min
Un senegalès mostra una foto del seu company mort a Salou / E.B.

SalouUn home senegalès de 50 anys ha mort aquest dimarts a primera hora del matí en saltar pel balcó d'un tercer pis a Salou per fugir d'un operatiu dels Mossos contra el 'top manta'. Segons fonts de la policia, l'home ha saltat en sentir que els agents entraven al domicili, "sense que hi hagi hagut interacció". La versió que circula entre la comunitat senegalesa, tot i que els possibles testimonis són a la comissaria, és que els agents l'haurien empès, i això ha encès els ànims a la població.

La mort ha derivat en una onada d'aldarulls, després que membres de la comunitat senegalesa s'hagin congregat al lloc dels fets i s'hagin enfrontat als agents antiavalots llançant-los pedres i altres objectes. Han trencat els vidres d'alguns cotxes dels Mossos. La protesta s'ha traslladat a les vies del tren i ha obligat a suspendre'n la circulació entre Salou i Cambrils. Al voltant de dos quarts de deu de la nit s'ha reobert la via del tren, després que s'alliberessin els cinc detinguts.

Pels volts de les 6,30 hores, ha sortit de comissaria un dels detinguts en l'operació d'aquest matí i s'ha dirigit als seus companys que es troben a les vies del tren. L'home ha intentat calmar els seus companys dient-los que la resta de detinguts també sortirien de comissaria. Pel que fa a l'home que ha mort aquest matí, ha explicat que ell ha vist com els Mossos d'Esquadra entraven en tromba a l'habitació on ell era i han trencat la porta. No obstant, ha assegurat que no ha vist quan el seu company ha saltat pel balcó.

Un representant del consolat del Senegal s'ha desplaçat fins les vies del tren, però davant els crits dels manifestants, ha marxat. Segons expliquen aquests, l'han trucat a les 6,30 hores del matí i no ha aparegut fins ara.

Tensió amb la policia

Aquest matí s'han produït tres entrades a domicilis de Salou per manament judicial en el marc d'un operatiu per detectar possibles delictes contra la propietat intel·lectual, i la mort ha tingut lloc en un d'aquests pisos. L'operació la conduïa l'àrea d'investigació criminal del Camp de Tarragona dels Mossos, i la policia ha especificat en un comunicat que l'escorcoll, que ha començat cap a les sis del matí, s'ha realitzat amb presència de la secretària judicial. Els Mossos d'Esquadra han avisat el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), que ha enviat una ambulància al lloc, encara que quan han arribat només han pogut confirmar que l'home havia mort.

Després de la mort, uns 150 membres de la comunitat senegalesa de Salou s'han congregat al lloc dels fets, la plaça Sant Jordi, on s'han enfrontat als antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Hi ha hagut llançaments de pedres, i també de cadires i taules de les terrasses de la plaça, contenidors i bosses d'escombraries. I després, la tensió s'ha traslladat a les vies del tren. Els manifestants portaven pancartes en què acusaven la policia d'haver "matat" un home "per una bossa" i criticaven els Mossos d'Esquadra. Alguns dels manifestants han insultat la policia i han reclamat que torni la Guàrdia Civil.

Contenidors a la via del tren

Els Mossos d'Esquadra han detingut almenys una persona en els disturbis. Des de les nou del matí, s'han produït càrregues policials, primer a la plaça Sant Jordi, i després a altres carrers de la localitat. Els incidents s'han traslladat a la via del tren, que fa unes cinc hores que està tallada, i on els manifestants han entravessat pals i contenidors encesos que els Mossos han retirat i els Bombers han apagat. També han afectat el carrer Barcelona, la Via Roma i la Via Aurèlia, on s'han produït desperfectes.

Després d'uns moments de calma, els manifestants s'han tornat a concentrar davant del domicili del difunt, han anunciat protestes pels fets ocorreguts aquest matí i han tornat a ocupar les vies del tren, que són molt a la vora i han tallat amb alguns contenidors. Mentre la situació continuava més o menys calmada segons el moment, com si no passés res, els turistes i la gent que anava a la platja mantenia els seus plans creuant la via del tren pel mateix lloc on es feia la protesta.

Incidents a la via del tren de Salou / E. B.

La protesta ha continuat més o menys calmada, i fins i tot, cap a les tres, un grup de senegalesos de com a mínim uns cinquanta anys, vestits amb gel·labes de colors llampants, han intentat fer de mediadors entre els manifestants i els Mossos, però quan un s'ha acostat amb la reivindicació que deixessin anar un dels detinguts que no tenia "res a veure amb tot això", referint-se als que s'haurien endut durant els escorcolls, darrere seu s'han posat a cridar que els volien tots i les negociacions s'han suspès. Els Mossos no tenien un portaveu o un mediador amb qui parlar, han assegurat.

Just després de l'intent fallit de mediació, cap a les 15.30, un veí d'uns seixanta anys ha intentat treure un dels contenidors que tallaven les vies pel seu compte, però alguns dels manifestants l'hi han recriminat, l'han perseguit per la via del tren i fins i tot li han llançat pedres, fins que els antiavalots han intervingut per endur-se'l d'allà. Això ha fet augmentar la tensió però sense que hi hagi hagut una càrrega.

Els Mossos han fet una crida a la calma per intentar acabar amb els disturbis. En declaracions als periodistes, el portaveu adjunt del cos, l'intendent Xavier Gámez, ha lamentat "profundament" la mort de l'home, de 50 anys i origen senegalès, ha mostrat en nom de la policia catalana el condol als familiars i amics de la víctima, i els ha ofert tot el seu suport. Segons alguns companys del mort, l'home era a Catalunya des de l'any 2000, aproximadament, i tenia permís de residència.

Des de les 11.50 h del matí, aquests aldarulls han forçat a interrompre la circulació de trens entre Salou i Cambrils. Aquest tall ha afectat la línia R16 i la RT2, i també els trens de llarga distància del corredor mediterrani. També s'han efectuat talls de trànsit.

En l'operatiu contra la xarxa de 'top manta', que segueix obert, els Mossos han detingut en total 12 persones i han confiscat nombrós material. L'home que ha mort era una de les persones a les quals la policia pretenia detenir.

stats