Tribunals

Els Mossos del cas Macedonia assenyalen un subinspector com a col·laborador d'un grup de narcotraficants

La defensa de l’agent intenta rebatre al judici les converses i regals que li atribueixen

2 min
El jutge que va investigar el cas Macedònia durant l'escorcoll a la seu dels Mossos el 2018

BarcelonaPrimer dia de declaracions de testimonis al judici del cas Macedònia, la suposada trama de corrupció policial i narcotràfic que va intentar tombar sense èxit el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. El cap de l’àrea d’investigació interna dels Mossos que va liderar la investigació inicialment ha assenyalat un subinspector del cos com a col·laborador d'una banda de narcotraficants liderada per un confident policial que s’hauria embutxacat més de dos milions d’euros amb el negoci. "Els facilitava informació de la base de dades policial o els ajudava quan tenien un problema amb alguna detenció: ells li sol·licitaven favors i el senyor R. els complia", ha dit l’investigador sobre el subinspector sota sospita.

Aquest comandament policial, que és l’únic agent dels Mossos que ha anat a judici finalment pel cas Macedònia –el jutjat va acabar exculpant l’antiga cúpula d’investigació del cos–, era el segon responsable de la comissaria de Vilanova i la Geltrú. La Fiscalia l’acusa d’haver estat a sou de la xarxa i de facilitar informació als narcotraficants i atorgar-los favors a canvi de regals. Una tesi que la defensa de l’agent ha intentat rebatre al judici. L’advocat José María Fuster-Fabra ha intentat demostrar que el subinspector només tenia relació amb dos dels narcotraficants com a confidents i ha posat en dubte la investigació per obviar converses i perquè no es va rastrejar el patrimoni de l’agent presumptament corrupte per evidenciar el seu enriquiment.

"El fet de tenir confidents i portar informació no és reprovable, ho és el que es fa després amb aquesta informació", ha contestat l’investigador. Els informes de l’àrea d’investigació interna asseguren que el subinspector va filtrar informació policial als narcotraficants, com ara la identitat d’un altre delinqüent amb qui tenien un assumpte pendent i que va acabar apallissat, els hauria avisat de diversos operatius policials perquè els poguessin burlar i hauria mediat perquè els retiressin multes, entre d’altres. A canvi, hauria rebut regals o favors, com ara una consola PlayStation o medicaments per aprimar-se "que només es podien comprar amb recepta".  

La investigació es basa en les converses telefòniques intervingudes al subinspector i a dos dels narcotraficants jutjats. Segons els Mossos les trucades evidenciarien que l'agent "els facilitava informació" a canvi de favors i regals. "No consta que facin cap informe patrimonial del senyor R.", ha rebatut Fuster-Fabra a l’investigador. L’advocat també ha retret als Mossos que no escorcollessin el domicili del subinspector a la recerca de proves de la seva suposada corrupció i que es basessin únicament en les escoltes. El testimoni ha explicat que normalment les intervencions telefòniques són la base de les seves investigacions, però ha reconegut que si ell hagués estat al capdavant del cas quan es van efectuar les detencions -havia canviat de destí- "ho hauria sol·licitat".

stats