Societat 20/09/2019

Investigaran l'actuació dels mossos que van carregar contra els veïns que van aturar un desnonament a Sants

El director del cos, Andreu Martínez, diu que és un "exercici de transparència habitual"

Pau Esparch / Natàlia Vila
2 min
La càrrega va provocar un atac d'ansietat a una veïna que passava en aquell moment pel carrer

BarcelonaEl cos dels Mossos d'Esquadra ha obert un expedient d'informació reservada per "analitzar amb profunditat" el dispositiu que aquest dijous al matí es va desplegar al barri de Sants de Barcelona i que va acabar carregant contra un grup de veïns que va evitar un desnonament. El director dels Mossos, Andreu Martínez, ha assegurat que l'expedient els permetrà diagnosticar si es van produir "accions concretes" que són susceptibles d'una investigació. "Demanem fer-ho amb tranquil·litat i rigor", ha dit.

Martínez ha explicat que s'ha obert aquesta informació reservada després d'haver fet una primera anàlisi de l'operatiu en una investigació interna en què es van veure "a grans trets" les línies d'actuació sense entrar en "imatges concretes o aïllades". L'expedient se centrarà en els detalls. "És un exercici de transparència que fem habitualment i d'acord amb el compromís d'autocrítica", ha defensat Martínez.

Els fets van passar aquest dijous després que un grup de veïns, mobilitzat pel Grup d'Habitatge de Sants, aturés el desnonament d'una família al barri. Abans d'abandonar la zona, però, es va produir la càrrega policial. Segons els Mossos i els veïns, després que la comitiva judicial descartés fer efectiu el desnonament, els agents van intentar identificar un dels manifestants, a qui acusaven d'haver increpat uns operaris, però la resta de veïns els ho va impedir. "Això va fer que carreguessin contra tothom", van dir a l'ARA portaveus del col·lectiu veïnal. Des del cos van defensar que es van veure rodejats i que van carregar "per guanyar espai de seguretat".

L'actuació dels antiavalots, de l'àrea regional de recursos operatius (ARRO), va provocar que una veïna, una dona gran que passava pel carrer en aquell moment, patís un atac d'ansietat i hagués de ser atesa d'urgència pel SEM. Hores després, el departament d'Interior va enviar un comunicat en què recordava que "les intervencions de la policia s'han de fer d'acord amb els criteris de congruència, oportunitat i proporcionalitat".

Membres del Grup d'Habitatge de Sants van assegurar a aquest diari que hi ha almenys cinc persones que van haver de ser ateses en un centre d'atenció primària per ferides lleus i que no descarten presentar una denúncia contra els Mossos.

stats