Societat 29/04/2020

Els Mossos alerten de "relaxament" en la manera de complir el confinament

Els delictes han caigut un 74% durant l'estat d'alarma a Catalunya, però les estafes han recuperat terreny

Pau Esparch
4 min
Persones sortint a córrer diumenge a Manlleu, quan encara no estava permès.

BarcelonaEls últims dos caps de setmana els Mossos d'Esquadra han detectat un "relaxament" de la ciutadania en el compliment del confinament pel coronavirus. El percentatge de denúncies que han posat, respecte al nombre de persones que han identificat, ha anat a l'alça. "La gent s'està movent més sense causa justificada", apunten fonts policials, que ho vinculen a un cansament de la situació per part de la població i que la fase del desconfinament s'està allargant. També es pensa que pot estar relacionat amb la sortida dels nens al carrer i que els treballadors d'activitats no essencials ja puguin anar a la feina. El cap de setmana les multes a persones que es desplaçaven sense poder-ho fer van créixer un 10% respecte a la setmana anterior. El Servei Català de Trànsit també ha notat un augment de la mobilitat en diferents vies.

Per això, els Mossos preparen un dispositiu per al Primer de Maig i aquest cap de setmana, quan ja es podrà sortir a fer esport i passejar, que serà similar al desplegament que van fer per Setmana Santa. L'objectiu serà sancionar els desplaçaments que no es puguin fer a les segones residències per evitar que es dispari la mobilitat. En l'operació sortida i tornada de la Setmana Santa, la policia va fer gairebé uns 500 controls a tot Catalunya amb uns 2.000 agents. Però fonts dels Mossos admeten que el fet que es donin més opcions a la gent per poder trepitjar el carrer "dificulta l'actuació policial perquè costa més discriminar i el context és complex". En aquest sentit, des del departament d'Interior insisteixen en fer franges horàries per facilitar i vigilar la sortida de les persones.

Més de 100.000 denúncies

Fins ara, els Mossos i les policies locals han posat 101.731 denúncies per incomplir el confinament. Tot i això, fonts d'Interior expliquen que les multes per saltar-se la quarantena no es tramitaran fins que s'acabi la situació actual. El motiu és que els terminis administratius han quedat suspesos per l'estat d'alarma i que recollir les notificacions de les sancions no s'inclou en els supòsits que permeten sortir al carrer. "Volem actuar amb les màximes garanties per als ciutadans", defensen des del departament, que argumenten la decisió per assegurar que els infractors tinguin el període d'al·legacions que els correspon. Malgrat tot, deixen clar que cap denúncia "quedarà en un calaix".

Precisament, els Mossos van enviar noves ordres fa una setmana a tota la plantilla per les multes de l'estat d'alarma, en què demanaven als agents que valoressin el nivell de risc o de reiteració en les sancions. Fonts del cos ho atribueixen a la voluntat de tenir unes actes "al màxim de curoses", a més de recordar que cal "posar tota la informació". També reconeixen que el comunicat intern es va fer després de l'informe de l'Advocacia de l'Estat que avisava que la llei mordassa –la que utilitza la policia per als infractors del confinament– només es pot aplicar si es desobeeix els agents.

Els furts baixen un 91%

Pel que fa als delictes, durant l'estat d'alarma s'han reduït un 74% a Catalunya, però les estafes han recuperat terreny. Segons les dades dels Mossos, entre el 13 de març i el 27 d'abril s'han denunciat 20.749 delictes, quan en el mateix període de l'any passat van ser 79.825. Els furts, que suposen més de la meitat dels casos de delinqüència, han caigut un 91% (de 30.328 a 2.711), els robatoris violents un 80% (de 3.359 a 662) i els robatoris amb força als establiments un 54% (de 1.127 a 516). En canvi, tot i que les estafes han disminuït un 70% (de 9.059 a 2.691), les últimes setmanes la tendència s'ha invertit i ara el nivell de denúncies se situa a la mateixa mitjana diària de l'any passat. Més del 90% de les estafes es produeixen a les xarxes i internet, on es demanen rescats, es fan vendes falses o enganys. "L'aïllament social ha fet que es perfeccionin", remarquen.

En aquest període, les detencions per atemptat, resistència o desobediència als agents s'han disparat un 203% (de les 585 de l'any passat a les 1.775 acumulades les últimes setmanes). Un creixement que atribueixen a les detencions de persones que incomplien el confinament que s'han enfrontat a la policia. En canvi, el total de detencions pels diversos delictes també va a la baixa, perquè han passat de 4.239 a 2.308, un 45% menys. Pel que fa al consum de drogues, fonts dels Mossos vinculen els robatoris al carrer i a les botigues a les persones que tenen una dependència: "Toxicòmans que busquen diners per comprar dosis més cares". També han detectat assalts a habitatges pel tràfic de drogues i s'han trobat quantitats importants de substàncies en persones o furgonetes. La dificultat en la distribució s'ha notat en el cultiu de marihuana i l'heroïna, però no tant en la cocaïna. "Amb menys població al carrer, menys anonimat per als delinqüents", apunten.

Segons les dades de la policia, durant el confinament les denúncies per violència de gènere han baixat mentre que les de violència domèstica han pujat. Els Mossos han analitzat 500 incidents de conflictes dins els domicilis, familiars o verbals i en el 20% dels casos els han tractat com si haguessin presentat denúncia encara que les víctimes no ho hagin fet.

La Guàrdia Urbana a les Rambles de Barcelona
Quatre peticions de manifestació l'1 de Maig

El departament d'Interior ha rebut fins ara quatre comunicacions de col·lectius que es volen concentrar el Primer de Maig. Fonts dels Mossos recorden que el reial decret de l'estat d'alarma limita que la gent pugui desplaçar-se a la via pública i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha establert que, durant el confinament, la competència per resoldre les peticions de manifestació ara és del govern espanyol. Per això, la policia ha fet arribar les sol·licituds a la delegació del govern espanyol a Catalunya. A l'espera de la resposta de l'Estat i de determinar quina serà l'actuació dels agents, des dels Mossos diuen que "segur" que aixecaran actes a les persones que es concentrin el Primer de Maig. Fonts policials no esperen que hi hagi "grans" convocatòries, tenint en compte que altres que s'havien fet els últims dies no han reunit gent, però no descarten "accions de sabotatge".

stats