Societat 26/09/2015

El Museu Etnològic de Barcelona reobre les portes

El centre es reivindica com un espai per entendre la complexitat de la societat actual

Arnau Romaní
4 min
El Museu Etnològic de Barcelona reobre les portes

BarcelonaDesprés de 4 anys de reformes, el Museu Etnològic de Barcelona torna a obrir les portes. Serà el dia 4 d’octubre, en un acte que comptarà amb la participació de la formació musical Cordes del Món i que inclourà diverses activitats paral·leles relacionades amb els nous espais del museu. A més, amb motiu de la reobertura del museu, l’accés serà gratuït fins al 4 de desembre.

El Museu Etnològic de Barcelona, situat a la muntanya de Montjuïc, ben a prop del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya), inicia una nova etapa amb l’objectiu de reivindicar l’antropologia com a ciència indispensable per poder entendre el funcionament complex i plural de la societat actual. Mitjançant la comparació -un recurs fonamental per a la recerca i divulgació en l’antropologia-, el museu proposa al públic reflexionar sobre aquells aspectes de la vida humana que ens són diferents, exòtics -ja sigui per llunyania geogràfica, cultural o cronològica-, així com d’aquells que ens són familiars, normalment pel seu caràcter universal.

D’aquesta manera, el museu pretén superar una antropologia basada en les classificacions i subdivisions històriques i/o culturals i emmarcar-se en una idea més global i conceptual. L’explicació pràctica que es dóna és la següent: una màscara africana no ha de ser necessàriament més exòtica o important que un estri agrícola del segle XIX; totes dues ens ajuden, a partir de les seves particularitats, a reflexionar sobre les creences, la identitat i els rituals propis dels éssers humans.

Un espai més obert i lluminós

La remodelació del Museu Etnogràfic de Barcelona ha comportat una reforma en la majoria d’aspectes del recinte: s’han instal·lat ascensors a totes les plantes, s’ha ampliat l’espai que es destinava a la biblioteca per convertir-lo en una sala polivalent on es puguin fer actes, etc.

Un dels principals canvis ha estat la reorganització de la primera planta -la planta que acull l’exposició permanent-, que abandona la seva estructura laberíntica plena de vitrines i s’obre a un espai més lluminós i ampli, que permet fer recorreguts no lineals entre els diferents elements exposats.

Amb aquesta nova disposició de la sala, s’hi han introduït dos nous elements. L’un és un mur que ocupa tot un lateral de la sala i forma un collage amb peces d’orígens geogràfics, històrics i temàtics diversos. L’altre és un conjunt d’estructures que componen sis àrees en forma de semihexàgon i que ocupen la part central de la sala. A cada àrea hi ha situat un objecte de grans dimensions, acompanyat d’altres de més petits que el complementen. Molts d’aquests objectes provenen d’altres indrets del planeta, encara que al visitant li poden semblar objectes típics d’aquí. La selecció d’aquests objectes ha estat expressament pensada per poder reflexionar sobre la universalitat de la cultura i entendre com les diferents societats, sense tenir contacte directe, han creat objectes semblants per poder superar els reptes que se’ls plantejaven en el dia a dia.

Una col·lecció de 70.000 peces

Actualment, la col·lecció del museu és d’aproximadament 70.000 peces, adquirides al llarg dels més de 70 anys d’història del museu. La col·lecció catalana i espanyola és la més extensa, amb 40.000 peces custodiades. Amb tot, els objectes exposats al públic representen només un 10% del total de la col·lecció.

Una part important de les peces exposades és a la planta 0, a la reserva visitable. Aquesta sala, que també s’ha reformat totalment, és la que més manté l’essència del Museu Etnològic abans de la remodelació. La sala compta amb 46 vitrines on hi ha exposats centenars d’objectes que provenen dels cinc continents. A més, als laterals d’aquesta planta 0 s’hi ha reservat un espai dedicat a les persones que van impulsar la creació del Museu Etnològic, que permet entendre com es va començar a reunir el patrimoni etnològic que avui en dia recull el museu.

Un altre dels punts que ha canviat aprofitant la reforma del Museu Etnològic és el programa pedagògic, que s’ha reforçat amb l’obertura d’un espai expressament pensat per poder-hi fer diverses activitats educatives i tallers. El programa, que comprèn propostes educatives per a totes les etapes de formació (educació infantil, superior, lleure, formació d’adults, etc.), es basa en el contacte directe i l’experimentació com a eines per poder interessar-se en l’antropologia i, a partir d’aquí, reflexionar sobre diferents aspectes de la vida humana: el món laboral, l’espai de la llar, la mesura del temps, els instruments de supervivència, etc.

La reobertura, en un espai privilegiat

La cerimònia de reobertura del Museu Etnològic tindrà lloc el diumenge 4 d’octubre. L’acte es desenvoluparà en dues ubicacions: el recinte del museu i els Jardins de Laribal, un espai de Montjuïc no gaire conegut pel gran públic que està ubicat a tocar del mateix museu.

Dissenyats amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona del 1929, els Jardins de Laribal són un oasi de vegetació d’estil mediterrani, on es pot trobar la famosa Font del Gat o l’escultura d’una dona nua feta amb marbre, Estival, de Jaume Otero. Serà en aquest espai privilegiat i dins del mateix acte de reobertura del museu on es farà un concert divulgatiu a càrrec de la formació resident del museu, Cordes del Món. Aquesta orquestra, formada per dotze músics, interpretarà des de temes clàssics a d’altres que provenen del folklore de diferents punts del planeta. Entre tema i tema, es faran diverses explicacions didàctiques per convertir el concert en una experiència tant artística com educativa.

A més del concert, s’oferiran diferents activitats durant el matí del mateix dia 4 d’octubre, com ara un taller de cistells, una mostra de jocs tradicionals, o una dinàmica per experimentar amb objectes etnogràfics reals.

stats