La narcobarraca, l'últim problema del Poble-sec

Els Mossos detenen sis membres d'una banda criminal que venia crac en un solar a la falda de Montjuïc

No són només les drogues. Els veïns del Poble-sec porten temps patint una degradació de tota l'àrea que toca amb la muntanya de Montjuïc. Aquest dimecres, després d'un mes d'investigació i seguiment, els Mossos d'Esquadra van atacar un dels problemes del barri, l'últim d'arribar-hi: un grup criminal que venia crac en una barraca que hi ha en un solar de l'Ajuntament de Barcelona. La policia catalana va detenir sis persones, tres en la primera entrada i tres més a la nit. Es tracta d'una zona boscosa, de vegetació abundant, que servia d'amagatall tant per als consumidors com per a les desenes de sensesostre que hi viuen, també menors estrangers no acompanyats

Mentre els operaris municipals netejaven aquest dijous l'interior del recinte, ple de brossa i xeringues, molts sensesostre enfilaven pel passatge de la Vinyeta per buscar el seu campament. Matalassos per terra, sabates ben col·locades i molta brossa entre l'espessor dels arbustos i els arbres També els ocupes. Al costat de la narcobarraca hi ha un casa mig en runes ocupada. "El Poble-sec és un barri molt trist en aquest sentit, molt descuidat", lamenta el Ramon. Des de casa seva, amb els prismàtics, controlava les anades i vingudes dels narcotraficants, sempre "un o dos" col·locats en una petita plaça a la falda de Montjuïc per controlar la presència policial. Es tractava d'un grup gran, ben organitzat, que s'aprofitava d'aquest espai abandonat per vendre la droga: la majoria dels consumidors –que els Mossos anaven identificant– consumien el crac dins la parcel·la, rodejada per una tanca, i els compradors anaven entrant d'un en un a l'interior. "Un rere l'altre, portem uns mesos que cada cinc minuts n'arribava un, venia ràpid i marxava al cap d'una estona", explica el Ramon. Segons fonts policials, hi arribaven un centenar de persones cada 12 hores.

El grup detingut aquest dimecres a la falda de Montjuïc estava format per dominicans. Abans, la màfia d'aquest país havia controlat els narcopisos del Raval, fins que una macrooperació dels Mossos d'Esquadra l'havia desarticulat amb 58 detencions i 40 escorcolls. L'operatiu policial de finals de l'octubre passat va provocar que la droga es desplacés des del centre de Barcelona a altres punts de la ciutat, com el Poble-sec, o punts pròxims, com la Mina, a Sant Adrià de Besòs.

Una màfia violenta repartia en patinet la droga dels narcopisos

Una unitat canina dels Mossos d'Esquadra va ajudar a assenyalar els punts on estava amagada la droga, tot i que se'n van trobar quantitats petites. Això sí, es va detectar com un dels membres de la banda llençava una bossa de plàstic en una zona de difícil accés.

Dues veïnes del carrer Cabanes, a tocar del recinte, discutien aquest dijous al matí sobre l'operatiu policial i carregaven amb duresa contra el govern municipal. "La casa on estaven és de l'Ajuntament. Si no la tiren no servirà de res, tornaran en dos dies", explicava una. "El parc era molt bonic, i mira com s'ha tornat: ara no pots sortir", lamentava l'altra, que posava d'exemple de la "degradació" del barri un cas recent: una parella havia decidit comprar un pis, però el matí en què havien de pagar les arres, la paga i senyal per iniciar la compra, van fer un últim tomb pel barri. Van desistir i no van comprar-lo. "A la nit era perillós", corrobora el Luis, un altre veí.