Si ets nen i fas esport en un club tens moltes possibilitats de patir alguna violència

Un estudi a nivell europeu demostra les situacions que han d'aguantar els menors durant la pràctica esportiva

2 min
Un jove esportista a un entrenament

Barcelona"L’esport no constitueix un entorn més segur per als infants". És una de les conclusions de l’estudi que ha realitzat la Universitat de Vic, conjuntament amb altres universitats de sis països, sobre violències al món de l’esport. El 78% dels enquestats van patir almenys una experiència de violència interpersonal mentre feien activitat esportiva sent menors d’edat, una xifra lleugerament per sota del 84% que van declarar haver-ho patit fora de l’esport. L’estudi va centrar-se en 1.472 persones de l’àmbit espanyol i més de 10.300 en total (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, el Regne Unit i Romania), totes elles d’entre 18 i 30 anys. Les dades han demostrat que els nens pateixen més violència que les nenes i que especialment el focus se situa als clubs esportius.

El projecte Cases ha analitzat cinc tipus de categories de violència que pateixen els menors en la pràctica esportiva: violència psicològica, violència física, negligència, violència sexual amb contacte físic i violència sexual sense contacte físic (assetjament sexual o digital o exhibicionisme, per exemple). Els resultats mostren com un de cada cinc enquestats van patir violència sexual amb contacte, el 26% dels homes i el 14% de les dones. Un 8%, per exemple, manifesten que van acabar practicant sexe o hi va haver una temptativa.

Una de les dades que més sorprèn els autors d’aquest estudi pioner a tot Europa és que la violència la pateixen més els nois que les noies. "Significativament, és més probable que un nen pateixi violència interpersonal que en pateixi una nena, mentre practiquen esport", ha sentenciat Montse Martín, una de les autores de l’estudi, que també ha revelat un alt percentatge de persones que van ser maltractades psicològicament: a Espanya són el 72% dels homes i el 66% de les dones. A tall d’exemple, gairebé 4 de cada 10 van patir humiliacions.

L'esport d'elit

"A mesura que l’atleta puja de nivell esportiu, més possibilitats té de patir violència", ha explicat Martín, que ha remarcat la importància de tenir una fotografia del sector per saber quina és la situació que viuen els menors quan fan esport, ja sigui en l’àmbit recreatiu, com a extraescolar, a nivell federat en competicions de club locals o quan es tracta d’esport d’elit, a escala internacional. Els resultats han mostrat que, com més exigència hi ha, com més professionalització, més situacions violentes es troben els esportistes.

La investigadora ha lamentat que els resultats demostren que la violència a l’esport s’ha normalitzat, ja que, malgrat que la majoria dels menors n’ha patit d'algun tipus, més del 80% tenen un record molt positiu de la seva experiència esportiva.

Un dels aspectes que també ha posat en relleu l’anàlisi és que en entre un 19% i un 24% dels casos de violència els responsables són dones, mentre que els homes són responsables de pràcticament la meitat dels casos, i tots dos sexes (tant home com dona) han causat entre un 21% i un 31% de les violències que han patit els menors. Una dada que ha sorprès les investigadores, ja que la violència s’associa sobretot a homes. El que no ha sigut novetat és que les situacions viscudes no es comuniquen als responsables esportius: no hi ha confiança i només un ínfim percentatge es trasllada.

stats