NOVES TECNOLOGIES
Societat 29/05/2015

Els nens neixen amb el mòbil sota el braç

El 40% dels menors de 2 anys usen habitualment tauletes i pantalles

Josep Ferrer
2 min
Tot i la precocitat en l’ús de tauletes i mòbils, els experts insisteixen en l’oportunitat educativa de les noves tecnologies.

Esplugues de LlobregatLa dita que els nadons neixen amb un pa sota el braç s’hauria d’actualitzar. Ara vénen amb un telèfon mòbil. Des de ben petits, sense que ningú els ho hagi ensenyat, es mouen molt millor que els adults amb les noves tecnologies. El novè informe FAROS de l’Hospital de Sant Joan de Déu constata que el 40% dels menors de 2 anys accedeixen de manera habitual a tauletes o al telèfon mòbil dels seus pares per veure vídeos de dibuixos animats o fer servir jocs per pintar. Aquest percentatge arriba al 72% en els menors de 8 anys i supera el 90% en els nens d’entre 10 i 15 anys.

Aquestes dades, que preocupen els pares, són fruit “de l’evolució i la demanda de la societat”, indica Genís Roca, director del novè informe FAROS titulat Les noves tecnologies en nens i adolescents. Roca considera que “no es pot satanitzar la tecnologia perquè és com si es prohibissin les carreteres perquè algú va massa ràpid”.

És per això que els experts destaquen que “la precocitat en l’accés a les noves tecnologies no ha de ser vista com un perill, sinó com una bona oportunitat educativa”. Per a Mariona Grané, del Laboratori de Mitjans Interactius de la Universitat de Barcelona, “un ús responsable, educatiu, creatiu i supervisat pot ser molt beneficiós per al desenvolupament de l’infant”.

No obstant, els pares no es poden inhibir i deixar que els fills es moguin per les noves tecnologies com els plagui. La complicitat i interacció entre pares i fills és, segons els experts, “bàsica” perquè se’n faci un bon ús. “El recurs dels pares per ajudar-los no és el coneixement sinó l’actitud perquè en coneixement no hi podem competir, sempre en sabran més de noves tecnologies, igual que en sabran més d’anglès”, recorda Roca.

Ús racional

La premissa, segons Grané, és que “els pares han de fer un ús racional de les noves tecnologies perquè els fills també adoptaran aquesta actitud”. Els autors de l’informe recomanen que els progenitors, en funció de l’edat dels fills, triïn amb ells els jocs o aplicacions que faran servir, que juguin amb ells, que els ensenyin a navegar per internet d’una manera segura i que els regulin el temps dedicat a les noves tecnologies. Tot i els beneficis, l’informe també alerta dels perills d’un ús abusiu de les noves tecnologies, ja que poden ser víctimes d’assetjament per part de companys de la seva edat o de desconeguts o patir addicció als videojocs, un percentatge que a l’estat espanyol se situa entre un 0,8 i un 5%. “Molt baix tenint en compte els milions de persones que els fan servir”, afirma Josep Lluís Matalí, coordinador de la unitat de conductes additives de l’Hospital de Sant Joan de Déu.

Per superar aquesta disfunció “és imprescindible incorporar la família en el tractament”, afegeix Matalí.

stats