Fred i neu
Societat 25/01/2023

La méteo: les glaçades fortes tornaran de cara al cap de setmana

Només al vessant nord del Pirineu es repetiran algunes nevades els pròxims dies

3 min

BarcelonaAquest dimecres el fred ha concedit una treva. Al migdia avui de mitjana hi ha hagut 4 graus més que ahir, però en alguns casos la pujada ha sigut molt més marcada. A Vilanova i la Geltrú, per exemple, aquesta tarda el termòmetre marcava 13 graus, vuit més que ahir. Les màximes han arribat als 16,4 ºC a Fogars de la Selva, i a 16 a Barcelona, a Malgrat de Mar i a Anglès. La nevada ha quedat enrere i els núvols han anat marxant amb el pas de les hores, però la humitat acumulada d'ahir ha provocat algunes boires força persistents. A Cardona, per exemple, no s'ha passat de 6 graus en tot el dia, i a Camarasa de 4.

Anomalia diària de les temperatures màximes a Catalunya
A partir de dades de 84 estacions del Meteocat

No hi ha indicis que la neu hagi de fer cap altra aparició més enllà del Pirineu durant la setmana. Divendres tornarà a nevar a les cotes més baixes de comarques com la Vall d'Aran, el nord del Pallars Sobirà i d'Andorra, però els pròxims dies el temps serà més estable. Divendres tornaran a arribar bandes de núvols per l'est que poden fins i tot tapar el cel en algun moment, però en general durant la segona part de la setmana predominaran les clarianes.

Les baixes temperatures encara es tornaran a reactivar durant el tram final de setmana, de manera que el fred molt intens anirà tornant a mesura que s'acosti el cap de setmana. Al vespre avui ja farà més fred que al matí i la temperatura no tornarà a tocar fons fins diumenge, moment en el qual les glaçades tornaran a ser tan fortes com les del cap de setmana passat. El cap de setmana la temperatura tornarà a baixar per sota dels -15 ºC a les cotes altes del Pirineu i molts termòmetres recularan per sota dels -5 ºC a les valls, a la Catalunya Central i en zones enclotades del prelitoral.

A partir de dilluns hi haurà un canvi i la setmana que ve no s'entreveu tan purament hivernal com aquesta, però no tornarem a un escenari de suavitat com el de Nadal, sinó a un temps típic d'hivern, amb fred destacable però amb 3 o 4 graus més que aquesta setmana.

La persistència d'un fred tan viu no és gaire habitual en els últims anys. Durant la situació del temporal Filomena sí que hi va haver 11 dies seguits amb un fred molt similar al que hem tingut els últims quatre dies a Catalunya, però més enllà d'aquest episodi caldria anar fins a la fredorada siberiana del 2012 per trobar una altra situació similar.

Sense precipitacions a la vista

En general les precipitacions d'aquest dimarts no han sigut gran cosa més que una anècdota. Destaquen els 10 l/m² del Puig Sesolles del Montseny, els 9 de Palafrugell, els 7 de Castell d'Aro o els 6 de Girona, quantitats que no serveixen en absolut per millorar la situació de greu sequera. En aquest sentit, els pronòstics continuen alimentant el pessimisme. Els models de previsió apunten a un inici de febrer molt sec a Catalunya, i hauria de canviar molt l'escenari perquè abans del 10 de febrer hi hagués cap situació de pluja o neu mínimament destacable. Els embassaments de les conques internes de Catalunya ja estan al 29,5% i continuen la imparable tendència a la baixa.

A les Balears els ruixats de les últimes hores han sigut més destacables. Entre ahir i avui han caigut 65 l/m² a Escorca, 25 a la serra d'Alfàbia i 11 a Eivissa i a Pollença. A la serra de Tramuntana el vent, el fred i la neu han provocat escenes purament d'hivern durant les últimes hores.

stats