Pandèmia

"No ens esperàvem una cinquena onada en ple estiu": una quarentena de societats científiques admeten els errors de previsió

Demanen reduir els contactes socials fins a haver assolit una taxa de vacunació "realment protectora"

1 min
La Rambla de Barcelona buida, la primera nit de toc de queda, decretat per la cinquena onada de covid-19

BarcelonaLa situació insostenible i de "desbordament" que viu aquests dies el sistema sanitari –des de la primària fins als hospitals– ha dut més d'una quarantena de societats científiques a unir-se en un prec a la població per tenir els mínims contactes socials i ajudar a frenar l'embat d'aquesta cinquena onada. "Fins que no aconseguim una taxa de vacunació realment protectora, l'únic mitjà de què disposem és reduir el contacte social. Fem un tallafoc humanitari. Apel·lem a la responsabilitat personal", demanen al comunicat conjunt.

"Molts de nosaltres no ens vam saber anticipar a aquesta situació. No ens esperàvem una cinquena onada en ple estiu", admeten les societats científiques, que advoquen per una "solidaritat generosa". El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha remès aquest dimecres al comunicat en la seva compareixença al Parlament per remarcar que el Govern no va ser capaç de preveure l'abast que tindria la cinquena onada, tot i apuntar que va ser una problemàtica que es va repetir en molts països.

L'evolució dels contagis, ingressos i casos greus de covid-19 genera "inquietud" entre els professionals sanitaris, segons el que recullen les societats científiques, que alerten que la situació de col·lapse que ha retornat "amb la intensitat de la primera onada" pot generar grans dificultats per atendre no només els pacients covid sinó també els que presenten altres patologies.

Proposen donar informació "continuada i veraç" a la població a través dels mitjans de comunicació per fer tothom partícip de la situació epidemiològica actual i l'alta transmissibilitat del virus. Tot i no ser el seu àmbit de responsabilitat abordar les restriccions vigents, serien partidaris de fer-les més estrictes davant una situació que, alerten, és "molt complicada".

stats