La noia reduïda amb una Taser a Sabadell va rebre sis descàrregues en un minut i mig

El Síndic demana que no es dispari més de dos cops amb la pistola elèctrica en cada actuació

2 min

BarcelonaLa noia reduïda pels Mossos d’Esquadra amb una Taser a finals de novembre a Sabadell va rebre sis descàrregues en un minut i mig. Ho ha explicat l’adjunt general al síndic, Jaume Saura, que ha demanat que el protocol no permeti als agents disparar més de dos cops amb la pistola elèctrica en cada actuació. Saura ha dit que l’ús que es va fer de la Taser a l’exterior d’un CAP de Sabadell, quan la noia estava asseguda a terra, va ser “excessiu”. Tot i que ha reconegut que “es donaven les condicions” per utilitzar la pistola elèctrica, perquè la noia estava alterada, ha afegit que els agents havien de buscar altres mitjans, com ara la contenció física, quan veien que les primeres descàrregues no servien per controlar la situació.

Saura ha recordat que els Mossos van intervenir amb la Taser després que els sanitaris del CAP de Sabadell haguessin demanat ajuda perquè la noia s’havia encarat amb els professionals i havia trencat mobiliari. Segons va denunciar la doctora que l’havia d’atendre i el centre on van passar els fets, la noia volia entrar al CAP, on tenia visita, amb la seva mare, però el protocol pel covid-19 ho impedia. L’adjunt al síndic ha admès que l’actuació dels agents va ser correcta segons el protocol d’ús actual, encara que ha reclamat que es limiti: cada descàrrega que es dispara amb l’arma dura cinc segons –així està programada pels Mossos– però tot seguit es pot aplicar una nova descàrrega, com va passar a Sabadell.

Per això s’ha fet la petició al departament d’Interior perquè canviï el protocol per evitar un “ús reiteratiu” de la Taser. També li ha demanat que prohibeixi –ara és no recomanable– que es pugui utilitzar la pistola elèctrica en manifestacions i que faci un informe d’avaluació dels primers dos anys d’aquesta arma als Mossos. Entre mitjans del 2018 i mitjans del 2019 la policia catalana la va utilitzar 16 vegades i entre mitjans del 2019 i mitjans del 2020 62 vegades. Saura ha atribuït l’augment al fet que en el primer període només s’aplicava una prova pilot de la Taser en algunes comissaries i en el segon ja s’havia distribuït a tot el país.

24 policies més amb Taser

Saura, que ha presentat un nou informe sobre les pistoles elèctriques a Catalunya, ha alertat que en l’anterior anàlisi, de finals del 2015, hi havia 33 policies locals que tenien aquesta arma, mentre que ara són 57. Dels 24 nous municipis només cinc tenen la Taser en funcionament –els altres estan pendents de comprar-la, que els agents facin la formació o d’aprovar el reglament d’ús–, tot i que ha assegurat que és “sorprenent” que en 16 casos siguin localitats de menys de 20.000 habitants. “Es pot posar en qüestió fins a quin punt és necessària aquesta arma”, ha advertit. Malgrat això, entre el 2016 i el 2020 només cinc policies locals l’han fet servir i dos cossos més l’han mostrat sense arribar-la a utilitzar.

L’adjunt al síndic també ha demanat a Interior que no permeti aplicar la Taser en més joves de 18 anys –ara és en més joves de 12 anys–, tant als Mossos com en la recomanació que fa als municipis per elaborar el protocol de les pistoles elèctriques.

stats