Societat 16/09/2014

El nombre de persones que passa gana s'ha reduït en 100 milions en l'última dècada

Tot i això, l'ONU denuncia que una de cada nou persones pateix fam al món

Efe
2 min
TRACTAMENT ALS DÈBILS 
 Una mare dóna llet terapèutica al seu fill de set mesos desnodrit, a Mauritània, on la lluita contra el problema ja dóna resultats.

RomaEl nombre de persones que pateixen fam a nivell mundial ha disminuït en més de 100 milions en l'última dècada, però encara n'hi ha prop de 805 milions -és a dir, un de cada nou habitants del planeta- que no tenen prou aliments. Són les conclusions recollides en l'informe sobre l'estat de la inseguretat alimentària al món publicat avui per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO), i dos organismes de l'ONU: el Fons Internacional de Desenvolupament Agrícola (FIDA) i el Programa Mundial d'Aliments (PMA).

El document assenyala que "el nombre de persones que pateixen fam a nivell mundial ha disminuït en més de 100 milions en l'última dècada" i que aquesta disminució és de més de 200 milions de persones des de 1990-1992. També afirma que aquesta reducció de la fam en els països en vies de desenvolupament implica que l'Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) de disminuir a la meitat el nombre de persones desnodrides el 2015 es pot aconseguir "si s'intensifiquen els esforços".

Fins ara, prossegueix, 63 països en vies desenvolupament han assolit l'objectiu de l'ODM, i sis més estan en el camí d'aconseguir-ho el 2015. "Això prova que podem guanyar la guerra contra la fam i hem inspirar als països a seguir endavant, amb l'assistència de la comunitat internacional si cal", afirmen el director general de la FAO, José Graziano da Silva, el president del FIDA , Kanayo F. Nwanze, i la directora executiva de PMA, Ertharin Cousin.

Així mateix, l'informe explica que "l'accés als aliments ha millorat significativament en països que han experimentat un progrés econòmic, especialment en zones de l'est i del sud-est d'Àsia". L'accés al menjar també s'ha incrementat en llocs del sud d'Àsia i d'Amèrica Llatina, però sobretot en països que disposen de xarxes de seguretat i altres formes de protecció social, incloses també a les persones que pateixen de pobresa en el camp.

Amèrica Llatina i el Carib, apunta l'informe, han aconseguit importants avenços en incrementar la seguretat alimentària. No obstant això, el document subratlla que "tot i el progrés significatiu general, encara persisteixen diverses regions i subregions que estan a la cua" a Àsia i a l'Àfrica subsahariana.

Les organitzacions destaquen la necessitat de renovar el compromís polític per combatre la fam a través d'accions concretes i animen a complir l'acord aconseguit en la cimera de la Unió Africana, celebrada al juny de 2014, d'acabar amb la fam al continent el 2025.

Les organitzacions assenyalen que la inseguretat alimentària i la malnutrició són problemes complexos que s'han de resoldre de manera coordinada i demanen als governs treballar en estreta col·laboració amb el sector privat i la societat civil.

El document insisteix que "l'eradicació de la fam requereix l'establiment d'un entorn favorable i un enfocament integrat", que inclogui inversions privades i públiques per a augmentar la productivitat agrícola, l'accés a la terra, als serveis, a les tecnologies i als mercats. També mesures per promoure el desenvolupament rural i la protecció social dels més vulnerables, inclòs l'enfortiment de la seva capacitat de resistència als conflictes i els desastres naturals.

L'informe posa l'accent en la importància dels programes de nutrició específics, en particular a les deficiències de micronutrients de les mares i dels nens menors de cinc anys.

stats