Societat 01/06/2016

"Nosaltres també hem vist 'Ciutat Morta'": Anonymous filtra dades de 5.400 policies espanyols

El cos obre una investigació per l'atac informàtic a la web de la Mutualitat de Previsió Social de la Policia que hauria perpetrat un seguidor de Phineas Fisher

Enric Borràs
3 min
La màscara de Guy Fawkes és un dels símbols que fa servir el moviment de hackers i activistes d’Anonymous.

Barcelona"Sí, nosaltres també hem vist 'Ciutat Morta', també enyorem Patricia Heras i qualsevol altra víctima de la policia de l'estat espanyol" diu el manifest publicat avui per un compte de Twitter que reivindica l'atac informàtic a la web de la Mutualitat de Previsió Social de la Policia Nacional i la filtració dels noms, cognoms, DNI i correus electrònics de 5.546 agents. L'autor -o autors, parla en plural- de l'atac informàtic s'han inspirat clarament en l'atac informàtic al Sindicat de Mossos d'Esquadra per part de Phineas Fisher.

Els responsables s'identifiquen com a membres d'Anonymous i han reivindicat l'atac des del compte de Twitter @FkPoliceAnonOps, el primer tuit del qual era una menció al compte de Phineas Fisher, @GammaGroupPR, demanant-li un correu electrònic de contacte. Tres dies abans aquest diari va publicar en exclusiva que Phineas Fisher s'havia decidit, després de veure el documental 'Ciutat Morta', a atacar la web i la base de dades del Sindicat de Mossos d'Esquadra i a filtrar les dades de 5.540 policies.

La manera de fer, doncs, és molt semblant a la de Phineas Fisher. De fet els autors de la filtració de dades de la Policia Nacional envien "una salutació" als "germans que lluiten la mateixa batalla", encara que no hi comparteixin "el mateix nom, la nacionalitat, el mitjà de lluita o la ideologia". Cal recordar que Phineas Fisher no es reivindica com a membre d'Anonymous, tot i que tampoc se'n declara contrari i té una manera d'actuar que s'hi assembla molt.

La unitat de delictes telemàtics de la Policia Nacional ha reconegut l'atac i la filtració i ja ha obert una investigació per la filtració de les dades de 5.546 policies, segons l'agència Efe. Tot i que la gravetat de l'atac, no ho és tan com el que va afectar els Mossos d'Esquadra: la filtració de la Policia Nacional no inclou ni les adreces de casa dels agents ni el seu número policial, el que es fa públic en els processos judicials i que duen a l'uniforme.

El compte @FkPoliceAnonOps només segueix onze usuaris de Twitter i el primer que va seguir va ser el de Phineas Fisher. També en segueix, entre d'altres, dos d'Anonymous Xile, un de 'hackers' peruans, el de Wikileaks, i el del que fins ara era el grup d'Anonymous més actiu a l'Estat, La 9 de Anon. L'únic retuit que ha fet el compte és d'un grup de 'hackers' xilens que va reivindicar l'atac a la web d'una acadèmia militar.

El manifest també fa referència al primer judici a activistes d'Anonymous, que es va fer a Astúries el mes passat. "Heu intentat ferir els nostres germans amb acusacions falses que només demostren com està de trencada la vostra institució", diu a la Policia Nacional, i afegeix: "heu provocat la ràbia de les nostres legions i avui anem a la guerra!". Tot i això, afirmen que creuen que els acusats quedaran absolts perquè "la justícia encara és saludable a Espanya".

El grup de hacktivistes darrere de @FkPoliceAnonOps fins i tot se'n riu de l'empresa que hauria fet la web, MarketiNet. "Encara intentem entendre com aquesta companyia can fer web per clients tan importants i programar d'aquesta manera tan 'merdosa'", afirmen, i afegeixen que són als servidors des de fa dues setmanes. Amb els noms, DNI i correus electrònics dels agents també han difós les seves contrasenyes xifrades a la web de la Mutualitat.

El text també dóna consells als ciutadans espanyols perquè es revoltin, critica la Llei mordassa, l'augment de la pobresa i la corrupció i recorda: "nosaltres som els que fem la guerra al ciberespai contra l'Estat Islàmic i contra qualsevol mena de fonamentalisme, terrorisme, pedofília, corrupció; els que estem darrere projectes de llibertat com WikiLeaks, o filtracions justes com la dels Panama Papers". "El futur no pot ser altre que la llibertat! Lluiteu amb nosaltres!", rematen.

Mupol és una mútua privada que no té cap relació amb la Direcció General de la Policia Nacional, segons l'agència Efe, però on s'inscriuen molts agents per accedir a serveis d'interès a preus baixos, com residències de tercera edat, estades en hotels, cooperatives d'habitatge o fons de jubilació. La filtració dels Mossos va seguir un esquema semblant: Phineas Fisher no va atacar els servidors del cos sinó els del Sindicat de Mossos d'Esquadra.

stats