Societat 08/05/2017

La vaga del metro causa aglomeracions importants a La Sagrera i Sagrada Família

Les aturades s'emmarquen en una vaga indefinida convocada pels treballadors i es repetiran cada dilluns per exigir que el conveni col·lectiu inclogui les seves reclamacions

Ara / Josep Ferrer
2 min
Serveis mínims decretats a la jornada de vaga de Metro, plaça Espanya.

BarcelonaLa primera aturada de la vaga del metro ha provocat aglomeracions importants a les estacions de La Sagrera i Sagrada Família, on ha calgut regular l'afluència de passatgers. La vaga ha causat retards notables a totes les línies, que han anat força saturades a primera hora del matí. Durant l'aturada, de 7 a 9 h, han circulat 57 trens en lloc dels 141 habituals.

En canvi, a l'estació de Plaça Catalunya la situació ha estat més tranquil·la. Sí que s'han produït aglomeracions a les andanes i els combois a partir de les 7.30 del matí, quan els trens han passat cada 11 minuts a la línia 1 i cada 6 minuts a la línia 3, però no hi ha hagut cap incident destacable.

Les incidències s'han produït a causa de la vaga dels treballadors del metro, que aturaran el servei durant dues hores a cada torn: de les 7.00 a les 9.00 h, de les 16.00 a les 18.00 h i de les 20.30 a les 22.30 h. Això ha provocat que durant la primera franja del matí, de 7 a 9 h, els combois passessin amb una freqüència de 8 a 10 minuts. A la tarda, de 16 a 18 h, l'espera serà d'entre 10 i 13 minuts, mentre que de les 20.30 a les 22.30 h la freqüència serà d'entre 18 i 26 minuts. A partir de les 22.30 h, els trens passaran cada 32-44 minuts.

Segons el sindicat UGT, el seguiment de la vaga ha estat del 95% durant la primera franja del dia. En un comunicat, ha qualificat de "seguiment massiu" la primera aturada, que al seu parer, no ha produït incidències. UGT ha demanat una nova reunió de mediació al departament de Treball i a la direcció de TMB que "permeti avançar en la negociació del conveni i arribar a un acord".

Les aturades s'emmarquen en una vaga indefinida convocada pels treballadors, que preveuen repetir-les cada dilluns de forma indefinida per exigir que el conveni col·lectiu que estan negociant amb la direcció inclogui les seves reclamacions.

La Conselleria de Treball de la Generalitat va dictar uns serveis mínims del 40% a les franges horàries de les 7 i les 9 hores i les 16 i les 18 –com a hores punta–, mentre que seran del 20% de les 20.30 a les 22.30 h.

La direcció i la plantilla negocien el conveni col·lectiu des de la tardor del 2015, moment des del qual els treballadors han convocat diverses jornades de vaga, algunes coincidint amb grans esdeveniments, com el Mobile World Congress del 2016 i el Primavera Sound del mateix any.

La presidenta de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), Mercedes Vidal, recomana als ciutadans que evitin fer servir el metro i planifiquin els desplaçaments, i assegura que han aconseguit acords en les últimes reunions, però que el comitè no els ha sotmès a votació en assemblea.

stats