Societat 27/01/2015

Nova York, paralitzada per una tempesta de neu històrica

El temporal força els ciutadans a quedar-se a casa, es prohibeix el trànsit als carrers de la ciutat i es cancel·len més de 6.500 vols

Agències
3 min

Nova York / BarcelonaNova York, també coneguda com la ciutat que mai dorm, ha quedat paralitzada des d'aquest dilluns a la nit per una tempesta de neu que s'estén al nord-est del país i que ha forçat la gent a no sortir de casa fins que passi el temporal. Des de les 23.00, hora local, ha quedat interromput el trànsit als carrers de la ciutat, per decisió de l'alcalde, Bill de Blasio, i només es permet la circulació de vehicles d'emergència.

També ha quedat suspès des de la mateixa hora el metro de Nova York, que normalment funciona 24 hores al dia i transporta diàriament uns sis milions de passatgers, així com altres sistemes de transport públic, la qual cosa impedeix als novaiorquesos desplaçar-se per la ciutat d'una altra manera que no sigui a peu. Les mesures són tan dràstiques que afecten fins les bicicletes de transport de menjar a domicili, molt populars a la ciutat. Tal com va ha recordat De Blasio a preguntes dels periodistes, "no són vehicles d'emergència", i, per tant, tampoc poden circular.

Ja des de dilluns s'han començat a cancel·lar els vols de tota la regió, incloent-hi els de l'aeroport més important de la zona, el JFK de Nova York, i el de Newark, a l'estat veí de Nova Jersey. Informes de mitjans locals indiquen que entre dilluns i dimarts s'hauran cancel·lat prop de 6.700 vols que havien d'arribar o enlairar-se de les terminals àrees del nord-est dels Estats Units.

De fet, els vols d'American Airlines i Delta Airlines que uneixen diàriament Barcelona i Nova York, i viceversa, han quedat cancel·lats aquest dimarts com a conseqüència del temporal de neu. Segons ha informat Aena, el vol 0067 d'American Airlines amb sortida a les 10.00 h i el vol DAL 076 amb sortida a les 10.55 h cap a l'aeroport JFK no sortiran del Prat. En el cas de Delta Airlines, l'avió procedent de Nova York ja no ha pogut arribar a Catalunya avui a primera hora. Pel que fa al vol d'United Airlines que uneix Barcelona i l'aeroport de Newark, amb quatre freqüències setmanals, no tenia previst operar aquest dimarts.

De les Nacions Unides a les escoles

La paralització de moltes activitats de la ciutat ha afectat fins la seu de Nacions Unides, que ha suspès les reunions i actes que estaven programats des de la tarda de dilluns, incloent-n'hi un per recordar l'holocaust jueu que estava programat per a aquest dimarts. Tot i això, no està previst que es vegin afectades les operacions de Wall Street, que funcionarà com de costum. L'última vegada que el mercat borsari de Nova York va deixar d'operar per un temporal de neu va ser el 1969, per una nevada menor que l'actual, però amb un desenvolupament tecnològic a anys llum de l'actual.

Des d'aquest dimarts, i fins a nou avís, les classes han estat suspeses a la ciutat de Nova York i en altres zones de la regió més afectada pel temporal. "Aquesta serà molt probablement una de les tempestes de neu més grans a la ciutat de Nova York", ha advertit a la nit l'alcalde De Blasio. En total, la tempesta de neu, que ha començat a generar-se al llarg de dilluns i que ha guanyat intensitat poc abans d'aquesta mitjanit, afecta localitats que reuneixen uns 29 milions d'habitants, incloent-hi Nova York, la més poblada del país.

Neu per sobre de mig metre: "No vull que ningú que no ho necessiti absolutament surti fora"

Es preveu que la nevada vagi acompanyada de vents de fins a 40 quilòmetres per hora, amb ratxes superiors als 100 quilòmetres per hora, fet que donarà una sensació de fred molt superior a la temperatura real, que a Nova York era, cap a la mitjanit, de -3 graus centígrads. En les seves últimes declaracions públiques, aquesta nit, l'alcalde de Nova York ha destacat que en el moment més intens del temporal s'esperen entre 5 i 7 centímetres de neu per hora. El pronòstic és que la neu que caigui en aquesta tempesta arribi a estar per sobre del mig metre. "No vull que ningú que no ho necessiti absolutament surti fora", va insistir l'alcalde de Nova York.

No és gaire, si es té en compte que el novembre passat la ciutat de Búfalo, al nord de Nova York i prop de la frontera amb el Canadà, va patir una tempesta polar amb una nevada que va arribar fins als 2 metres. Però sí que ho és per a una ciutat com Nova York, densament poblada, molt dependent dels seus sistemes de transport públic i plena de bullici als carrers, que ja des d'aquesta nit estaven deserts.

Estat d'emergència de Nova Jersey a Maine

En set estats de la zona, des de Nova Jersey fins a Maine, a la frontera amb Canadà, s'han declarat estats d'emergència totals o regionals. Inclouen, a més de Nova York, altres ciutats importants, com Boston. A Boston, segons disposició de les autoritats, també hi ha la prohibició de circular en vehicle des d'aquesta nit, igual que en tot l'estat de Connecticut i en diversos comtats de l'estat de Nova York.

stats