Dossier

Objectiu: desconnectar del covid per vacances

L'ARA parla amb diferents testimonis sobre les seves vacances d'estiu a l'estranger o a prop de casa

Clara López Alcaide
7 min
Quatre testimonis expliquen a l'ARA els seus plans per a les vacances d'estiu.
Dossier Obert per vacances Desplega
1
Guia per als viatgers que vulguin sortir del país aquest estiu
2
Guanya el turisme nacional
3
Les aerolínies esperen acostar-se a la normalitat aquest estiu
4
Objectiu: desconnectar del covid per vacances
5
Les Illes volen seduir el turisme estatal mentre esperen el britànic

BarcelonaA les portes del segon estiu marcat per la pandèmia, les vacances de la majoria de catalans semblen tenir un mateix objectiu: allunyar-se tant com sigui possible d'un any "dur i esgotador". Alguns creuen que ho podran fer gaudint d'uns dies a l'estranger, d'altres prefereixen quedar-se a prop de casa i esquivar restriccions. L'ARA ha parlat amb alguns testimonis sobre els seus plans (i no tan plans) per a aquest estiu.

"Busques un entorn controlat, amb poca gent i poques aglomeracions"

Rafael Giménez i Esther Menoyo, 64 anys

El Rafael i l'Esther passaran unes setmanes a Galícia i Benasque aquest estiu.

Quan Esther Menoyo i Rafael Giménez comencen a fer memòria dels llocs on han anat de vacances recorren pràcticament tots els continents. "Àfrica, Amèrica, Àsia...", llista en veu alta l'Esther. "Quan teníem vacances sospiràvem per agafar un avió i marxar ben lluny. Però des de l'any passat la cosa ha canviat", reconeix. L'estiu passat van decidir passar les vacances d'estiu a Espanya i recórrer Castella i Lleó en cotxe amb una parella d'amics. La idea, aquest estiu, és fer el mateix, però aquest cop a Galícia. "Farem una mica de senderisme perquè ens agrada molt caminar, i també turisme d'interior: la Ribeira Sacra, la Costa da Morte... tot allò és preciós", explica el matrimoni, que també passaran uns dies a Benasc, on planegen fer "una setmana de muntanya a tope".

Tots dos tenen 64 anys i han completat la seva pauta de vacunació. Si bé reconeixen que viatjar vacunats dona "una tranquil·litat extra", asseguren que han triat la destinació, principalment, per motius de comoditat. "No ens ve gaire de gust agafar avions i anar aquí i allà sense saber quines mesures prendrà cada país o quin tipus de restriccions aplicarà", diu en Rafael. "L'any passat ja vam viatjar tranquils perquè vam anar a llocs relativament poc turístics. Al final el que busques és un entorn controlat amb poca gent i poques aglomeracions", afegeix l'Esther.

La parella ja té la graella dels quilòmetres a punt i el plàning decidit. "Ens agrada poder muntar-ho tot bastant nosaltres, decidir la ruta que farem, les excursions i reservar els hotels que ens agradin", diu en Rafael. Si la situació no canvia, el Rafael i l'Esther podran viatjar a Galícia sense cap restricció, ja que la Xunta no inclou Catalunya dins el llistat de territoris amb alta incidència de covid, i un cop allà podran desplaçar-se sense problemes. "Volem veure coses i persones diferents, recuperar una mica això que ens ha tret aquest any... a més parlaran castellà! Així que més fàcil per viatjar impossible!", celebren.

"Si no hi hagués coronavirus, no aniríem a Islàndia aquest estiu"

Anna Rosa Calders, 34 anys

La família de l'Anna marxarà a Islàndia de vacances perquè creuen que les restriccions són assumibles.

Anna Rosa Calders, de 34 anys, ho té clar: "Si no hi hagués coronavirus, aquest any no aniríem a Islàndia". Quan va néixer la seva filla, la Mariona, ara fa un any, la família va decidir reservar un viatge al Canadà per a l'estiu vinent. "Volia fer un viatge gros abans que la petita fes l'any perquè així ens podíem estalviar el seu bitllet", explica l'Anna, que afegeix que en aquell moment va coincidir que "la situació era bona i semblava que d'aquí un any viuríem amb certa normalitat". La sorpresa, però, va arribar al març quan l'aerolínia amb què viatjaven els va cancel·lar els vols. "Ràpidament vaig començar a buscar alternatives i després de plantejar-nos diverses opcions, llavors vaig trobar que Islàndia tot i tenir algunes mesures permetia l'entrada fàcil de persones vacunades", explica.

L'Anna és professora i ha rebut les dues dosis de la vacuna. També el seu marit, el Jordi, i els seus cunyats que també viatjaran amb ella. Confessa que durant un temps va tenir dubtes sobre si realment podria fer el viatge amb les mateixes facilitats quan el govern va aturar la vacunació del personal essencial amb AstraZeneca pels rars casos de trombosi: "Sabíem que si no ens posaven la segona dosi podríem anar-hi, però el dubte era si caldria fer una quarantena de 20 dies a l'arribar, perquè això ja feia que ens caigués tota l'organització", diu i afegeix: "Vaig estar patint uns quants mesos! Però ara ja tenim les dues dosis i estem molt més tranquils".

Aquest any, a diferència del que fa normalment, ha decidit reservar-ho tot a través d'una agència de viatges d'un amic, per "donar-li un cop de mà en un any complicat", però també per tenir un extra de seguretat. "Soc d'aquelles que gaudeixen quan preparen el viatge i m'hi estic mesos fent la ruta, però aquest any he preferit fer-ho així per si hi ha cancel·lacions o qualsevol problema. Fins que no arribi allà no m'ho creuré! Espero que no hi hagi cap problema". Espera que amb el viatge d'aquest estiu pugui viure experiències noves enmig d'"un any molt monòton": "Si puc agafar un avió i fer turisme segur ja estaré contenta perquè voldrà dir que comencem a veure la llum al final del túnel".

"La frase més habitual és: «¿Puc anar amb tu a la maleta?»"

Oriol Garcia, 29 anys

Oriol Garcia se'n va de viatge de noces amb la seva parella a les Maldives.

Fa pràcticament dos anys que Oriol Garcia, de 29 anys, i la seva parella intenten celebrar el seu casament. Finalment, el gran dia serà a principis de juliol i poc després marxaran a les Maldives de viatge de noces. "Entre totes les destinacions possibles és el que ens sortia més a compte: els resorts estan lliures de covid, la majoria de la gent que hi va està vacunada i l'aforament és bastant limitat", explica l'Oriol, tot i que reconeix que no era una de les primeres destinacions de la llista: "Buscàvem alguna destinació com l'Índia, el Nepal o Costa Rica, que realment encaixen més amb nosaltres, però la majoria d'aquests països estan tancats al turisme i és impossible anar-hi".

La parella ha planificat i reservat l'estada a través d'una agència de viatges per evitar complicacions. "Vam pensar: «Anem a allò que sigui segur i agafem una agència que ens puguin donar la informació que nosaltres no tenim»". Tot i això, l'Oriol confessa que, a hores d'ara, encara té alguns dubtes: "Quan has de viatjar lluny en plena pandèmia et preguntes mil coses: «Quines mesures hi haurà a l'aeroport?, ¿ens demanaran el certificat de vacunació o algun altre paper?» Realment ho hem demanat tot a l'agència molt detallat però hi ha la por d'estar preparant un viatge important i que, per trobar-nos en la situació que ens trobem, no sigui com esperes".

Tot i que tant l'Oriol com la seva parella hauran rebut les dues dosis de la vacuna abans de marxar, l'agència de viatges els cobreix les despeses de fer-se la prova PCR que el govern de les Maldives demana als viatgers no vacunats per entrar al país, així com la que demana Espanya per als viatgers no vacunats o que no hagin passat la malaltia. A més, davant la possibilitat que algun dels dos mostrés símptomes de covid-19 durant l'estada, l'Oriol i la seva parella també han concertat una assegurança que els ofereix poder quedar-se al mateix hotel sense cost afegit en el cas que es veiessin obligats a fer quarantena.

"Esperem estar en un lloc idíl·lic, preciós, desconnectar d'haver organitzat un casament en plena pandèmia, de la feina i de tot aquest any que ha sigut complicat", diu l'Oriol, que assegura que si bé fa uns mesos el viatge semblava "una escapada que no acabava d'arribar", ara genera certa enveja entre els seus coneguts: "Abans em deien: «De veritat te'n vas a les Maldives?», ara la frase més habitual és: «¿Puc anar amb tu a la maleta?»

"Tinc ganes de poder retrobar-me amb gent i tornar una mica a la normalitat"

Mar Amat, 23 anys

La Mar a la platja de l'estació de Badalona.

Amb la pandèmia també va arribar l'estrena al món laboral de Mar Amat, de 23 anys. Infermera al CAP del Fondo de Santa Coloma de Gramenet, explica que ha hagut de restringir molt les seves relacions socials per evitar contagis. "M'he preocupat molt per la resta de persones durant l'any i ara tinc ganes de relaxar-me, de desconnectar de la feina i del covid, i de poder estar tranquil·la en aquest sentit", afegeix. La idea, diu, és marxar amb els seus pares a les Canàries uns dies al juliol i aprofitar per fer també alguna sortida amb amigues. "M'he anat agafant alguns dies però encara no tinc res concret. Amb una amiga que també és infermera volíem anar a fer un voluntariat a l'Àfrica, però ella no sap si tindrà dies o no, així que estic una mica a l'espera".

La Mar explica que els últims anys "tot ha anat molt ràpid": a banda d'aconseguir la seva primera feina com a infermera, també s'ha independitzat. "Jo soc de Badalona i ara visc a Cerdanyola. M'agradaria poder baixar algun dia a la platja perquè realment l'enyoro", assenyala la jove, que espera també poder "aprofitar el nou pis" a Cerdanyola i "convidar gent i fer sopars al pati". "Tinc ganes de retrobar-me amb la gent i tornar una mica a la normalitat", afegeix la jove, que no descarta marxar amb les amigues uns dies a Menorca al setembre per acabar d'esprémer les seves vacances: "Seria com un tancament d'estiu".

Sobre el viatge amb la família que farà al juny explica que van triar les Canàries "perquè és el lloc més exòtic o més diferent d'Espanya i té aquesta part de facilitat que no has de sortir del país". "Amb la pandèmia també han baixat els preus i és un destí que econòmicament ens podem permetre". Tot i que, confessa, encara no han reservat els bitllets: "Normalment després de Setmana Santa ja comencem a saber cap a on anem, què volem fer i comencem a agafar coses. Aquest any ho hem anat mirant però no teníem res cert". 

Dossier Obert per vacances
Vés a l’ÍNDEX
stats