"Obriran les discoteques i no puc veure l'àvia a la residència"

Entitats de familiars reclamen revisar el compliment dels protocols de visites dels geriàtrics, ara que el 97% dels residents estan vacunats

3 min
Una dona, en una residència de la demarcació de Barcelona

Barcelona¿De què serveix que el 96,8% dels usuaris de les residències ja estiguin immunitzats si encara viuen “en presons”, mentre que a l’exterior la cobertura de la vacuna és inferior i són poques les restriccions en vigor? És el que es pregunta la nova plataforma que aplega organitzacions de familiars i que reclama acabar amb un règim de visites que dona l’última paraula a les direccions dels geriàtrics i obliga a concertar les cites. 

Víctor Echaniz, de la plataforma Els Estels Silenciats, assenyala la “incongruència" que s’obrin les discoteques" i que, per contra, es mantinguin les “limitacions” per a les visites. "Els turistes venen i jo no puc veure la meva àvia quan em vagi bé", denuncia. L’entitat ha fet una enquesta sobre l’obertura dels centres a la qual han respost unes 150 persones i que conclou que al voltant del 70% de les residències permeten menys de tres visites o sortides setmanals. “El problema és que hi ha protocols, però al final són les direccions les que decideixen i no tenen cap control ni supervisió per part de l’administració”, denuncia.

En aquest sentit, la plataforma retreu als centres que imposin “múltiples impediments a les trobades de familiars”, i afirma que la “inacció” de l’administració converteix les residències en “búnquers d’impossible accés” i permet que es produeixin abusos contra els usuaris i se’ls obligui a viure amb “pèssimes de condicions de vida”.

El departament de Salut va publicar al maig l’última actualització del protocol per a les residències en què aconsella tornar a la normalitat prepandèmica, sempre guardant les mesures d’higiene i seguretat bàsiques. Per a les visites estableix que es facin amb cita prèvia per facilitar que el centre pugui tenir prou plantilla per supervisar que es compleixin les normes anticovid. Les entrades a les habitacions estan limitades només per als residents enllitats i només es permet un visitant alhora. 

Des de les patronals del sector sempre s’ha defensat la intenció d’obrir les residències tant com sigui possible, sense que es posi en perill la salut dels residents, i asseguren que la gran majoria de familiars accepten les normes. 

Precaució davant dels més vulnerables

Vicente Rodríguez, membre del Grup d’Investigació sobre l’Envelliment del CSIC, tot i admetre “la hipocresia perquè obrin els hotels i no les residències”, també justifica que la població en general continua sota restriccions que limiten els seus moviments, així que tant l’administració pública com les direccions d’aquests centres volen cobrir-se les espatlles per evitar no només rebrots i un augment de la mortalitat, sinó també per evitar el col·lapse del sistema sanitari. “Davant d’una situació d’estrès, l’administració té la potestat de controlar la situació”, subratlla l’especialista, que també recorda que malgrat l’alta cobertura de la vacuna, la gent gran resident forma part del segment més vulnerable i que ha patit més i cal estar a l’expectativa de com es comportarà la variant delta, coneguda com la variant índia.

Amnistia Internacional, que en un informe molt crític va parlar d’abusos, maltractaments i vulneració de drets a les residències durant els primers mesos de pandèmia, ha editat set consells per evitar que torni a repetir-se una situació com la viscuda: augment de les plantilles, més inversió, compliment del règim de visites i una participació de familiars i residents en la presa de decisions.

stats