ESPAI PÚBLIC
Societat 17/06/2016

Els okupes de l’Ajuntament de Barcelona

Sis espais de propietat municipal en desús, com l’antiga comissaria de Lesseps, tenen ‘inquilins’

Maria Ortega
4 min

Barcelona(Si veus aquest contingut amb una aplicació mòbil, clica aquí per veure el mapa interactiu)

El cas més mediàtic és el de Can Vies, l’espai ocupat al barri de Sants. Durant el mandat de Xavier Trias, aquest local autogestionat va viure un desallotjament i una temptativa d’enderroc, que es va aturar després de nits de mobilitzacions i aldarulls. Però aquest és només un dels com a mínim sis immobles de propietat municipal que actualment tenen inquilins no oficials a Barcelona. En alguns casos, el consistori és partidari de donar ús a espais sense utilitzar, sempre que es respectin condicions com el descans dels veïns. Per això ha demanat als okupes que compleixin certes condicions per no denunciar-los. Si se cenyeixen als requisits, la seva continuïtat en aquests edificis no corre perill.

La llista podria haver sigut encara una mica més llarga si, al principi del mes d’abril, no s’hagués desallotjat l’edifici conegut com a Transformadors, a la Dreta de l’Eixample, que també és propietat de l’Ajuntament. L’espai s’havia ocupat al juliol i serà enderrocat per aixecar al solar un equipament de barri que gestionaran les entitats de la zona.

Demanar aquest desallotjament i també el dels altres espais propietat del consistori és un dels cavalls de batalla del grup del PP, que ha presentat denúncies a l’Oficina de Transparència i Bones Pràctiques que ha impulsat el govern d’Ada Colau perquè s’estudiï si la manera com està actuant l’Ajuntament s’ajusta o no a dret. De moment, sis espais continuen funcionant.

La Botànica

L’ocupació de l’antiga seu de l’Institut Botànic, la més recent

Va passar fa només una setmana i, per tant, és l’ocupació més recent d’un espai municipal. Es tracta de l’antiga seu de l’Institut Botànic, a Montjuïc. L’edifici, que té més de 700 metres quadrats, feia una dècada que estava sense ús i ara el grup de criança compartida Babàlia -integrat a l’ateneu La Base, del barri del Poble-sec- vol impulsar-hi projectes de criança compartida, postpart i treball amb el cos. El consistori, que tot just estava començant a estudiar els possibles usos per a aquest immoble, no té cap intenció de desallotjar-los. Remarca que les entitats que l’impulsen estan arrelades al barri del Poble-sec i que hi mantenen vies de diàleg. Els ocupants, al seu torn, hi projecten l’anomenat espai comunal La Botànica i se centren ara a veure com van rehabilitant-ne els espais.

Can Vies

Un símbol que va driblar l’enderroc i lluita per sobreviure

És el més veterà dels sis espais que integren aquesta llista. L’edifici, propietat de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), està ocupat des del 1997 i, tot i que el 2014 va ser desallotjat i es va començar a enderrocar, el col·lectiu que l’omple d’activitats va centrar esforços en la reconstrucció i avui continua dret. El govern d’Ada Colau treballa amb la idea d’introduir alguna modificació al projecte de cobertura de les vies de Sants, que és el que amenaça Can Vies, per fer compatible la seva continuïtat i la culminació de les obres.

Casal Tres Lliris

Ocupen l’antiga comissaria

de la Policia Nacional de Gràcia

El consistori va imposar tres condicions al col·lectiu que ocupa l’antiga comissaria de la Policia Nacional a tocar de la plaça Lesseps per no denunciar-los: garantir la seguretat de l’edifici, protegir la convivència veïnal -que no hi hagi, per exemple, queixes pel soroll- i estar oberts al barri, tant a les possibles necessitats d’espai d’altres entitats com fent pública la llista d’activitats que s’hi fan. Aquestes tres condicions ja formaven part de l’ADN de la iniciativa. Els okupes d’aquest espai, que és propietat del Patronat Municipal de l’Habitatge, formen part de l’anomenat Casal Tres Lliris, que ja va ser desallotjat el novembre de l’any passat d’una antiga oficina bancària.

Residència d’Estudiants

Condicions per permetre una ocupació al barri del Raval

L’Assemblea Llibertària de la Universitat de Barcelona va ocupar, a mitjans de març, un edifici municipal al passatge Sant Bernat, al Raval, per impulsar-hi una residència d’estudiants autogestionada, i el projecte continua en marxa. Fonts municipals expliquen que, des del primer moment, es va obrir una via de diàleg amb els ocupants i que es va comprovar que l’edifici no tingués deficiències tècniques. El procediment que es va seguir va ser similar al del Tres Lliris: fixar condicions. Evitar les festes i que les activitats estiguessin obertes al barri. L’immoble està buit des del 2008 i s’hi ha d’instal·lar una entitat sociocultural del Raval. Per això s’ha obert el diàleg amb els ocupants perquè en marxin quan comencin les obres.

Antiga Casa de l’Oficial

En vies de diàleg per recuperar un espai verd per al barri

L’antiga Casa de l’Oficial de Sant Andreu s’inclou en un conjunt de quatre finques al carrer del Pont i data del segle XVII. Era on dormia l’oficial quan els sometents de la Guerra dels Segadors s’allotjaven al poble. Ara, i després d’un procés d’expropiació, és de titularitat municipal. El conjunt d’aquesta zona està qualificat com a equipament i zona verda. Però la Casa de l’Oficial, que ja va ser desallotjada el 2013, torna a estar ocupada i l’Ajuntament està en converses amb els okupes per recuperar-la. Des de l’abril està en marxa, també, el procés administratiu per recuperar l’espai.

Taller de Torres García

Una caseta ocupada al carrer Hort de la Vila de Sarrià

La caseta que havia acollit el taller de l’artista Joaquim Torres García, al carrer Hort de la Vila de Sarrià, està ocupada des de finals de l’any passat després d’haver acumulat anys d’inactivitat i d’haver sigut adquirida, durant el mandat anterior, pel consistori. El districte no va ser contrari, en un primer moment, a l’ocupació. Ara, amb l’entrada del PSC al govern, és responsabilitat del regidor Daniel Mòdol dialogar amb els okupes. La prioritat, expliquen fonts municipals, és condicionar l’espai perquè sigui segur.

stats