Òmnium proposa una "fàbrica de continguts audiovisuals" per desencotillar l'ús del català

Cuixart denuncia l'intent "desenfrenat" d'invisibilització de la llengua catalana per part de l'Estat

G.G.G.
4 min
Imatge del catàleg de sèries i pel·lícules de la plataforma Netflix

BarcelonaEl català ha de ser una llengua útil per estudiar i treballar, però també per socialitzar-se i passar l'estona. Una de cada tres persones que viuen a Catalunya (36%) la fa servir habitualment, però Òmnium avisa que l'ús social en l'àmbit del lleure i l'oci quedarà arraconat mentre l'oferta de pel·lícules en català al cinema o en plataformes com Netflix i la HBO continuï estancada en el 2% o mentre la majoria de companyies de dispositius electrònics continuïn triant preferentment altres llengües per desenvolupar assistents de veu. Ho ha denunciat aquest dimarts el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha presentat a la Filmoteca les noves accions que prepara l'entitat per continuar defensant el paper "cohesionador i vertebrador" del català, entre les quals destaca l'enfortiment de la presència del català en els formats audiovisuals.

Òmnium s’encomana al sector audiovisual per desencotillar el català dels espais més formals, com l'escola i l'administració, i incentivar-lo com a llengua d’oci. Per això proposa crear una "fàbrica audiovisual" que permeti duplicar l'oferta de continguts en català, sobretot infantils, al cinema mitjançant la xarxa de seus d'Òmnium al territori i la relació que mantenen amb les sales de projecció i els productors audiovisuals. Tot i que l'entitat no ha volgut donar detalls de com van les converses amb el sector, Cuixart ha assegurat que l'objectiu és posar d'acord entitats, empreses i administracions per "generar continguts de molt bona qualitat en català amb el gran ventall de creadors i artistes dels Països Catalans", com ja es fa amb la literatura.

"És urgent fer atractiva la llengua, garantir els drets dels catalanoparlants, sobretot en infants i joves, i facilitar-ne el coneixement a persones que la volen conèixer", ha afirmat la sociolingüista Marina Massaguer. En altres paraules: cal generar continguts i espais que permetin conèixer, aprendre, utilitzar i gaudir del català en contextos reals. Un procés que passa també per la normalització de l'ús a les xarxes socials. "Una llengua és viva sempre que els seus parlants la facin servir i ara a Catalunya no es pot viure plenament en català. Per això fem una crida a fer-nos nostre el català i a plantar cara a tots aquells atacs que rep la llengua", ha denunciat Cuixart. 

En l'estratègia d'Òmnium, el món audiovisual té un pes important per dos motius: perquè són les noves eines de comunicació i perquè l'oferta de continguts respecte al castellà és clarament desequilibrada. "Aquesta poca oferta implica un poc consum i això pot generar la falsa idea que el català no és apte per a un context de lleure o oci, el que es coneix com a diglòssia digital", resumeix Massaguer. Per aquest motiu, l'entitat cultural proposa la creació d'un "gran banc de veus" amb l'ajuda dels 190.000 socis de tot el país, amb la diversitat dialectal que això comporta, perquè els grans productors i companyies "no tinguin excuses", ha dit Cuixart. Amb aquest banc, Òmnium pretén posar recursos a disposició de les empreses audiovisuals, però també electròniques, perquè apostin pel català en els seus productes. Per exemple, els assistents de veu o els doblatges de pel·lícules.

Incentivar el català entre els joves

El president d'Òmnium ha destacat que els joves són el principal actiu per a la defensa del català: "Són els que tenen la capacitat de transformar el futur i la realitat lingüística del país". I les dades d'ús del català ho reflecteixen. La franja de 15 a 29 anys té una proporció una mica més elevada de parlants (35,2%) que la mitjana global (31%) amb l'excepció de la ciutat de Barcelona (28%). L'entitat igualment alerta del risc que suposa la tendència a canviar sempre al castellà quan un dels interlocutors no parla habitualment en castellà. Massagué ha insistit que per garantir un bon futur de la llengua s'han de sumar més persones catalanoparlants i una de les noves eines que Òmnium vol posar en marxa és el projecte Tàndem Cultural, una iniciativa de parelles lingüístiques entre catalanoparlants i persones que viuen fa poc a Catalunya, ideada conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística i l'entitat d'inclusió social Apropa Cultura.

Cuixart ha denunciat que la "reculada" dels últims anys en l'ús social del català és influïda per "l'intent d'invisibilització" de la llengua per part dels estats espanyol i francès, que "impedeixen el desenvolupament del català" d'una manera "desacomplexada i desenfrenada" amb més de 500 disposicions legals. "Davant d'un estat uniformitzador que ha decidit renunciar a la diversitat cultural i lingüística ens toca actuar amb determinació, responsabilitat i ambició", ha defensat Cuixart, que ha afegit que, per exemple, les setmanes vinents s'organitzarà un gran acte de rebuig contra la futura llei audiovisual que "condemna el català a ser un reducte" i que ha comparat amb la Llei Wert d'educació, per l'atac frontal que suposa contra la cultura i la llengua catalanes. 

En aquest sentit, ha assegurat que Òmnium pressionarà per ensorrar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que obliga a fer un 25% de les classes en català. "La ministra d'Educació diu sense embuts i sense complexos que el castellà hauria de ser molt més important que el català, però de fet hauria de vetllar per la protecció de la cooficialitat de les llengües", ha afegit Cuixart, que ha dit que aquestes paraules "interpel·len a no defallir en la defensa del model d'escola catalana".

stats