Societat 12/07/2016

Desmantellen una màfia russa i ucraïnesa de blanqueig de diners a Barcelona

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han fet 11 detencions i 16 escorcolls, incloent-hi un restaurant japonès de luxe

Enric Borràs
2 min
Detenció en el marc d'una operació conjunta dels Mossos i la Policia Nacional contra el blanqueig de diners a Barcelona

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional ha fet des de primera hora del matí setze escorcolls a Barcelona i a municipis de la Costa Brava en una operació conjunta contra una màfia russa i ucraïnesa assentada a Barcelona i dedicada a blanquejar diners a Catalunya. Entre els locals escorcollats hi ha el restaurant de luxe japonès Yubari, situat a l'avinguda Diagonal de Barcelona, i immobles al barri de Pedralbes i als municipis de S'Agaró i de Sant Feliu de Guíxols, al Baix Empordà. En el marc de l'operació s'han fet onze detencions.

La Fiscalia especial contra la corrupció i el crim organitzat investiga delictes contra la hisenda pública, de blanqueig de capitals, i de falsedat documental. En concret, segons la Fiscalia, l'organització havia teixit una trama empresarial amb societats creades a l'Estat on es feien entrar diners "d'origen il·lícit" –procedents d'altres societats estrangeres, sobretot de Xipre i les illes Verges Britàniques– que després es feien servir per comprar immobles aquí. Amb aquest procediment es calcula que es van invertir més de deu milions d'euros.

L'operació, dirigida pel jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona, ha comportat també el tancament del restaurant Yubari perquè "tenia com a finalitat principal l'aflorament de diners procedents d'activitats delictives", segons un comunicat de la Fiscalia. Se n'han endut 1.200 euros en efectiu, documentació i ordinadors. En una casa de Pedralbes on també s'han confiscat diversos cotxes de gamma alta n'han detingut el propietari, Arman Mayilyan, d'origen armeni i aficionat als cotxes de luxe i a la lluita lliure, tal com es pot veure al seu compte d'Instagram. En un xalet de Platja d'Aro també s'ha arrestat un dels presumptes dirigents del grup criminal, Stepan Chernovetsky, fill de l'exalcalde de Kíev Leonid Chernovetsky.

Aquesta operació és la segona en poques setmanes contra una trama dedicada al blanqueig de diners procedents de màfies russes. Fa quinze dies la Guàrdia Civil va fer una operació a Reus, Cambrils i Salou en què es van fer vuit detencions d'ona organització dedicada a blanquejar diners de dues màfies russes. Llavors es van bloquejar 142 comptes bancaris i es van embargar 191 propietats per valor de 62 milions d'euros. Aquesta vegada, segons la Fiscalia, "s'ha acordat el bloqueig de nombrosos comptes corrents i l'embargament d'un gran nombre de béns immobles".

La Fiscalia destaca que l'origen dels diners per a les inversions no s'ha justificat, que s'ha fet servir "una trama empresarial internacional" amb societats "en territoris no cooperants en l'intercanvi d'informació econòmica", que els diners estan vinculats amb el crim organitzat, que no hi ha "ingressos lícits que justifiquin l'increment patrimonial" que hi ha hagut, que s'han creat "entramats societaris complexos que persegueixen l'ocultació de la titularitat real", i que hi ha operacions mercantils que intenten "simular l'origen legal dels fons", amb mecanismes com ara préstecs irreals.

stats