Societat 15/07/2019

L'oposició manté el pols a Colau pel cartipàs

El govern accepta retirar un regidor en la votació per compensar l'absència de Forn

M.o.
2 min
Colau i Collboni saludant-se a la galeria gòtica de l'Ajuntament de Barcelona

BarcelonaLa reunió d'aquesta tarda entre el govern d'Ada Colau i Jaume Collboni i els grups de l'oposició per intentar que el ple d'aquest dimarts aprovi tots els punts de la nova organització municipal ha acabat sense acord. El conflicte es manté obert en aspectes com les presidències de les comissions i el repartiment dels assessors. ERC, Junts per Catalunya, Cs i el PP acusen el govern de no haver-se mogut de l'oferta inicial que, consideren, "ofega" l'oposició i la deixa sense recursos per fer la seva feina de fiscalització. Qui no s'ha sumat al bloc és el grup que encapçala l'ex primer ministre francès Manuel Valls. I això fa que el vot del cap de files de Junts per Catalunya, Joaquim Forn, a qui el Suprem ha denegat poder assistir al ple, pugui ser decisiu. Però el govern deixa clar que la seva absència no condicionarà el resultat de les votacions i que, per tant, com han demanat ERC i Junts per Catalunya, retirarà un regidor en el moment de les votacions. Comuns i socialistes sumen 18 vots i els quatre grups units de l'oposició, si no hi ha Forn, en sumen 20. En el cas que la formació de Valls donés suport al govern -i si no es compensés amb la sortida d'un regidor de govern-, el que decidiria seria el vot de qualitat de l'alcaldessa.

De moment, i a poques hores de la celebració del ple, les converses continuen enrocades en el punt de les presidències de comissió, que el govern no vol cedir a l'oposició, i del repartiment de càrrecs eventuals, que els grups creuen que haurien de ser del 60% per a comuns i socialistes i del 40% repartits entre l'oposició. Aquest punt, tot i que no es vota com a tal al ple de demà, sí que condiciona el conjunt del debat perquè el cartipàs s'entén com un tot. Passa el mateix amb les presidències dels districtes on, segons l'oposició, el govern està mes disposat a fer concessions. No hi ha desacords en aspectes com funcionar amb quatre comissions municipals i congelar, de nou, el sou dels regidors. I es discuteix, també, la representació dels grups a les empreses municipals.

La reunió d'aquesta tarda, amb els set grups i Jordi Martí (BComú) i Laia Bonet (PSC), s'ha acabat sense entesa i amb el compromís de mantenir contactes telefònics durant les pròximes hores. Les negociacions, de fet, podrien allargar-se fins moments abans del ple, que arrenca a les deu del matí. La primera part de la sessió ha de servir per donar compte -no votar- del pacte de govern entre comuns i socialistes i després es votaran aspectes com el de les comissions -que requereix majoria absoluta- o les retribucions i la representació en les empreses municipals.

El de demà serà el ple d'inici de curs i el primer en què ja es veurà la nova distribució física dels grups a la sala. ERC s'asseurà on el mandat passat s'asseien els regidors de Barcelona en Comú i tots els grups tindran, com a mínim, un regidor a la primera fila. Canviaran, també, les persones que acompanyaran Colau a la taula de presidència perquè Laia Ortiz i Gerardo Pisarello, que ho feien el mandat passat, ja no hi són.

stats