Societat 27/05/2019

Els òptics alerten que els joves cada vegada són més miops i a edat més primerenca

El fenomen s'atribueix a un estil de vida més sedentari i a l'ús intensiu dels mòbils

Efe
2 min
Veure-hi bé per estudiar millor

BarcelonaEls nens d'entre 7 i 12 anys tenen actualment mitja diòptria més de miopia que els joves de fa una generació a causa d'un estil de vida més sedentari i l'ús intensiu dels mòbils, segons alerten els òptics. Cada vegada hi ha més miops i a edats més primerenques perquè els joves d'avui (66,5% de dones i 74,6% d'homes) dediquen menys de 7 hores a la setmana a gaudir de l'aire lliure, segons assenyala el director òptic de la firma Cottet, Fabio Delgado, que afirma que aquestes dades "mantenen la miopia en el punt de mira de la comunitat científica i clínica".

Els experts en òptica avisen que aquest estil de vida en què es passa poca estona a l'aire lliure i molta estona mirant pantalles està perjudicant la salut visual dels joves i, en major mesura, afecta les dones, les taxes de miopia de les quals són més altes. Delgado considera que en el cas de la generació de nadius digitals, si aquestes taxes continuen creixen sense control, en molts casos arribaran a nivells de risc i seran potencials causes de patologies en l'etapa adulta (més de 6 diòptries).

"És necessari continuar elaborant investigacions per determinar-ne les causes, els factors de desenvolupament i els millors tractaments que controlin la progressió de la miopia", segons Delgado. L'òptic destaca que "la conscienciació és vital per evitar que en el futur hi hagi més casos de baixa visió a Espanya". També adverteix que "la miopia es considera un factor de risc per a l'aparició primerenca de cataractes o el desenvolupament del glaucoma –una malaltia de l'ull que fa que es perdi la visió de manera gradual a causa de la lesió de les fibres òptiques– i que no presenta símptomes fins que s'ha perdut un 40% del camp visual i és irrecuperable".

En aquest sentit, recorda que 'Ophthalmology', la revista científica de l'Acadèmia Americana d'Oftalmologia, va fer un estudi sobre la creixent prevalença a escala mundial i la tendència d'evolució de la miopia i miopia alta, i preveu que prop de 5.000 milions de persones seran miops el 2050: 4.758 milions de persones amb miopia (49,8% de la població mundial) i 938 milions de persones amb miopia alta (9,8% de la població mundial).

L'òptic del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, Enrique Jiménez, també corrobora que hi ha altres estudis, articles i publicacions que parlen que al final d'aquesta dècada aproximadament un terç de la població patirà miopia. "La principal causa de l'increment de la miopia és el creixement del globus ocular, però aquest increment no pot atribuir-se únicament a raons genètiques: hi ha altres raons de gran importància, com l'excés d'hores que els nens passen FENT tasques de visió pròxima davant dispositius com ordinadors, tauletes o mòbils, o la falta d'exposició dels nens a espais oberts i a LA llum solar", insisteix Jiménez.

"La solució consisteix a controlar més el temps que passen els nens fent tasques de visió pròxima, especialment amb dispositius electrònics, i passar més temps en espais oberts amb llum solar. Faltarà que el ritme de vida del segle que ens toca ens ho permeti", subratlla Jiménez. Els òptics també recomanen portar una alimentació sana i equilibrada i lluny del sedentarisme, a més de fer exercicis específics per als ulls i sotmetre's a revisions periòdiques, que aconsellen que siguin anuals ja des de la infància per "prevenir patologies en una edat de desenvolupament molt important", segons Delgado.

stats