Societat 12/05/2012

El 90% dels afectats per fibromiàlgia no estan diagnosticats

Aquest dissabte es celebra el Dia Internacional de la Fibromiàlgia i la Fatiga Crònica. Els afectats reclamen a les institucions que no abandonin la recerca i exigeixen un major reconeixement

Agències
2 min

MadridEl 90% dels pacients amb quadres de fibromiàlgia no estan diagnosticats, segons alerta la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Aquest dissabte es celebra el Dia Internacional de la Fibromialgia i la Fatiga Crònica, una malaltia que segons dades de l'Associació Catalana de la Síndrome de Fatiga Crònica/Encefalomielitis Mialgica (ACSFCEM) pateixen una de cada 200 persones que viuen a Catalunya.

En el dia internacional de commemoració d'aquesta patologia els afectats reclamen a les institucions que no abandonin la recerca i exigeixen un major reconeixement. La portaveu de l'ACSFCEM, Ana Haro, ha assegurat a l'ACN que és una malaltia "que no està prou reconeguda" i per la qual s'enfronten a "la incomprensió" de la societat. Haro ha assegurat que les retallades també els estan afectant perquè s'atura la recerca, una part que ha considerat clau perquè es tracta d'una malaltia per a la qual de moment no hi ha cura. Cansament reiterat, trastorns digestius, pèrdua de memòria i de concentració, dolors articulars i musculars i, en definitiva, "una fatiga realment invalidant". Aquesta és la realitat d'un afectat per fibromialgia, segons ha explicat Haro, que assegura que tot i totes aquestes afectacions és una patologia difícil de diagnosticar i de comprendre.

Haro ha reclamat que institucions i organismes que treballen en l'àmbit de la salut "no deixin de destinar recursos" en la investigació sobre aquesta patologia, de la qual ha assegurat que només es diagnostiquen la meitat dels casos. Aquesta afectada ha dit que encara s'investiga molt poc en aquest camp i que molts cops quan s'investiga hi ha manca de recursos i s'aturen els avenços. Haro ha dit que les retallades "afecten moltíssim" i especialment a les persones amb malalties cròniques.

Incapacitat per afrontar el dia a dia

Segons dades de la SEN, gairebé el 50% dels qui pateixen aquesta malaltia tenen una incapacitat moderada o severa que els impedeix realitzar tasques quotidianes o concentrar-se.

El coordinador del Comitè per l'Estudi de la Fibromiàlgia del SEN, José María Gómez, ha explicat que el diagnòstic d'aquesta malaltia "segueix sent un tema controvertit perquè actualment no existeix cap prova de laboratori ni test radiològic específic per aquesta malaltia". D'altra banda, tampoc estan clares les causes per les quals es desenvolupa la fibromiàlgia. Algunes investigacions apunten com a desencadenants l'estrès, l'ansietat, la depressió, els traumatismes, la poca qualitat del son, infeccions o certa predisposició genètica a patir malalties reumàtiques o neurològiques.

"El que sí que està clar és que els pacients amb fibromiàlgia tenen una pitjor funció de les seves capacitats físiques, passen més dies al llit, perden més dies de feina -un 20% diu que no pot anar mai a treballar o només alguns dies- el que suposa un gran impacte familiar, social i laboral", segons Gómez.

stats