Societat 04/08/2019

Els afectats pel foc de la Ribera d'Ebre protesten per reclamar ajuts a fons perdut

Un centenar de pagesos tallen la C-12 a Flix i anuncien una marxa lenta fins a Barcelona per al dimecres 14 d'agost

Ara / Acn
3 min
Els afectats pel foc de la Ribera d'Ebre protesten per reclamar ajuts a fons perdut. A la imatge, un grup de pagesos tallant la carretera C-12 a Flix amb una pancarta que reclama un millor tracte per al sector.

BarcelonaUn centenar d'afectats pel foc de la Ribera d'Ebre, la majoria pagesos i ramaders, han tallat aquest diumenge de forma intermitent la carretera C-12 a Flix per exigir ajuts a fons perdut al Govern. La setmana passada la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, va anunciar el pla de xoc amb què el departament pretén recuperar la capacitat productiva de la zona: una línia de crèdits per valor de 5 milions d'euros i 2,5 milions més per netejar el bosc cremat. Els pagesos, però, no accepten aquest oferiment "incomplet" i diuen que no entenen que "no s'hagin previst ajuts directes" per reparar els danys més urgents de les explotacions.

Els agricultors damnificats pel foc més devastador de l'Ebre, doncs, han decidit respondre a l'oferta de l'executiu català amb una marxa lenta per l'autopista A-2 fins a la seu de la conselleria el 14 d'agost, i tampoc no descarten seguir tallant setmanalment la carretera per forçar moviments polítics. "Els crèdits tous no solucionaran el problema, perquè serà difícil de poder-los tornar, si tenim en compte que les terres no seran de tot productives fins d'aquí tres o quatre anys”, comentava a l'ARA Santiago Querol, un pagès propietari d'una finca calcinada de 35 hectàrees a la partida dels Perots de Flix.

Des de les sis de la tarda, un centenar de pagesos, ramaders i veïns afectats per l'incendi en aquesta zona de la Ribera d'Ebre i el sud de Ponent han tornat a tallar la carretera C-12 (ja ho van fer diumenge passat) per fer sentir les seves demandes i reivindicacions. Sobre els ajuts a fons perdut, Jordà ja va emplaçar els afectats a seguir-ne parlant al mes de setembre, i en funció dels pròxims pressupostos. En aquest sentit, els agricultors i ramaders rebutgen posposar les converses fins al setembre. El pagès ha de regar, i quan veu les oliveres i els ametllers cremats els ha de netejar; per tant, –subratllen– aquesta despesa ja s'està fent i l'administració l'ha de compensar.

A la concentració hi han participat alcaldes i representants municipals dels pobles on va cremar el foc. Cap d'ells, però, era de la Ribera d'Ebre. L'alcalde de Bovera, Òscar Acero, diu que rebutja seguir negociant: "Ja hem parlat prou. No volem fer reunió sobre reunió i no aclarir res". El batlle ha insistit que s'ha de proposar un "pla de xoc ràpid" per recuperar els cultius d'olivera que han perdut, ja que el temps apressa. De fet, els municipis afectats per l'incendi asseguren que s'han quedat "perplexos" davant l'anunci de la consellera Jordà d'invertir fins a 2,5 milions d'euros per netejar el bosc cremat aquest mes d'agost i que als pagesos només se'ls hagin ofert 5 milions d'euros en crèdits tous.

"Fa riure, no donen suport a l'agricultura. Les subvencions en quatre anys han baixat un 40% i tot són històries. El desprestigi al territori no es pot aguantar", ha lamentat el tinent d'alcalde de Maials, Joan Segura. "Netejarem els boscos i farem camins, i per què? Perquè hi passi qui? Tenim mil hectàrees de cultius abandonades, i en tindrem tres mil o quatre mil més. És un error històric", critiquen.

Des dels sindicats agraris insisteixen que no han sortit a protestar en contra del departament d'Agricultura, sinó per ajudar-lo a pressionar el Govern perquè hi hagi més partides pressupostàries per als pagesos afectats pel foc. "Que vinguin a parlar directament amb els damnificats. Abans que crèdits tous han de proposar una fase d'ajuda directa. Els propietaris afectats s'ho mereixen", ha reclamat Pere Roqué, president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors de Lleida.

stats