HABITATGE
Societat 26/09/2016

La PAH alerta de l’afany de negoci d’alguns advocats

22 jutges de primera instància han paralitzat desnonaments amb l’argument que els bancs no són els legítims creditors de les hipoteques que han estat cedides a fons de titulització

Jordi Lleó
2 min
Imatge d’una protesta de la PAH el juny passat a Barcelona.

BarcelonaLa Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) alerta del possible afany de negoci que poden tenir alguns advocats, que busquen aprofitar-se de la desesperació de la gent enmig d’un procediment d’execució hipotecària. “Diem als afectats que tinguin molta cautela amb les promeses de poder evitar un desnonament al·legant que la seva hipoteca ha estat titulitzada. Hi ha el risc de pagar la representació sense tenir èxit”, explica Carlos Macías, portaveu estatal de la PAH.

De moment, tal com va avançar l’ARA, 22 jutges de primera instància han paralitzat desnonaments amb l’argument que els bancs no són els legítims creditors de les hipoteques que han estat cedides a fons de titulització. La PAH, però, adverteix que no es poden aixecar falses expectatives. “No ens oposem a la via de les titulitzacions. Tot el contrari, és un element que estem explorant, com qualsevol altra eina amb què puguem combatre. Però cal ser honest, avui dia no podem garantir als afectats que aquesta sigui una solució”, concreta Macías. El portaveu diu que fa mesos que hi ha grups arreu de l’Estat que estan estudiant l’argument de les titulitzacions, igual que altres elements que vulnerin la llei hipotecària, com per exemple les clàusules abusives. “Hem posat a l’abast la documentació necessària per impugnar una execució hipotecària si una hipoteca ha estat titulitzada”, diu. El portaveu de la PAH reconeix que aquesta via ha generat un debat intern dins de la plataforma, però nega que sigui un motiu d’escissió entre els grups territorials. “Més aviat s’han expulsat assemblees per no complir el reglament de la PAH i ara mostren el seu ressentiment”.

Elisa Miralles, activista de la PAH Barcelona, explica que “el dret és interpretable”. Sobre el cas de les titulitzacions argumenta que posa en dubte la legitimitat dels bancs per reclamar un deute, i “davant d’aquesta qüestió hi ha jutges que ho admeten i d’altres no. L’execució és pot anul·lar, però el deute segueix existint i creixent, per tant, el procés es podria tornar a activar”, recorda. Miralles veu molt interessant la via de les titulitzacions com un element per evidenciar una estafa bancària més. “Qualsevol avenç és una victòria. Aquestes sentències són celebrades, però són poques. Cal pujar un altre esglaó”, diu.

stats