Societat 28/10/2015

Els estats de la UE no tindran la llibertat de rebutjar els transgènics

En una situació gairebé sense precedents, pràcticament tota l’Eurocambra rebutja que els països puguin prohibir l’ús de transgènics al seu territori

Esther Herrera
2 min
Una camió de patata transgènica de la varietat Amflora, no apta per al consum humà.

Brussel·lesEn una situació gairebé sense precedents, pràcticament tota l’Eurocambra ha rebutjat aquest dimecres que els països puguin prohibir l’ús de transgènics al seu territori. Els eurodiputats volien evitar que alguns països poguessin acollir-se a la restricció d’aliments amb organismes modificats genèticament (OMG), perquè temien que així s’acabarien reintroduint els controls fronterers per evitar que milers de productes entressin en un territori.

Així, gairebé tots els grups de l’Eurocambra han rebutjat, amb 577 vots, la proposta de la Comissió Europea que permetia que els països poguessin decidir si volen ser lliures de transgènics. Però el perill que comportaria la mesura per a la molt valorada llibertat de mercaderies —una de les fites de la UE— ha unit tots els eurodiputats, que temien la divisió entre països a favor i països en contra de l’entrada de transgènics, cosa que crearia, en definitiva, una Europa a dues velocitats: la favorable i la contrària als transgènics.

Mentre que els eurodiputats dels grans grups de l’Eurocambra —com ara populars, socialdemòcrates i liberals— han rebutjat la proposta per la impossibilitat de portar-la a terme, l’oposició dels Verds ha estat per la “forma” i perquè han considerat no era prou restrictiva. La cambra creu que en una UE on no existeixen els controls fronterers és “impossible” que un país pugui rebutjar alguns productes i que d’altres els acceptin.

La proposta de la Comissió Europea tenia l’objectiu de complementar la directiva que permet als països evitar el cultiu de transgènics. La diferència és que mentre que el cultiu es produeix dins d’un territori, el comerç és transfronterer. Els ministres d’Agricultura dels 28 es reuniran el 16 de novembre i també hauran de votar. Segons fonts diplomàtiques, la proposta possiblement tampoc tirarà endavant i s’haurà de guardar, de manera definitiva, en un calaix.

stats