Església

El Vaticà declara "il·lícites" les benediccions de les unions homosexuals

La Congregació per a la Doctrina de la Fe rebutja també qualsevol relació sexual fora de la institució del matrimoni

ARA
2 min
El papa Francesc, en un moment de la roda de premsa celebrada dins l'avió papal, aquest dilluns

BarcelonaEl Vaticà es manté inamovible en la doctrina d'acceptar dins de l'Església les unions homosexuals i ha matisat aquest dilluns que "no és lícit impartir una benedicció a relacions, o parelles fins i tot estables, que impliquen una praxi sexual fora del matrimoni". D'aquesta manera la Congregació per a la Doctrina de la Fe ha acabat amb certs dubtes sorgits sobre si s'accepta la benedicció al matrimoni de persones del mateix sexe, tot i que l'ens deixa clar que això no perjudica la "consideració humana i cristiana que l'Església té de cada persona".

De fet, s'obre la porta al fet que "s'imparteixin benediccions a les persones individuals amb inclinacions homosexuals que manifestin la voluntat de viure en fidelitat als designis revelats per Déu així com els proposats per l'ensenyament eclesial", és a dir, els que no tinguin relacions entre persones del mateix sexe.

Documental polèmic

La resposta, coneguda com a Responsum ad dubium, surt al pas per aclarir els dubtes que "en alguns ambients eclesiàstics s'estan difonent projectes i propostes de benediccions per a unions de persones del mateix sexe", arran de l'emissió d'un recent documental sobre el Papa del director rus Ievgueni Afineevsky, en què Francesc afirmava que els "homosexuals tenen dret a estar en una família. El que hi ha d'haver és una llei d'unió civil, d'aquesta manera estan coberts legalment", una cita que va ser notícia a tot el món i va provocar a més les crítiques de l'ala més conservadora de l'Església.

En realitat, la frase del documental eren dues respostes diferents d'una entrevista de la periodista mexicana Valentina Alazraki que el Vaticà no va arribar a lliurar mai al canal Televisa. El director rus, en canvi, les va recuperar i les va editar com si fossin una de sola, sense contextualitzar i fent creure que es referia a les lleis estatals, tot i que parlava de l'Argentina.

En el mateix text, el Vaticà emfatitza, a més, que els homosexuals que visquin en parella no són les úniques persones a les quals s'ha de negar la benedicció i afegeix que "qualsevol unió que comporti un exercici de la sexualitat fora del matrimoni és il·lícita des del punt de vista moral, segons el que ensenya el ininterromput magisteri eclesial".

stats