Societat 06/02/2016

El pare que ha destapat el cas de pederàstia dels Maristes: "L'escola no ha fet el que havia de fer"

L'home ha parlat als mitjans de comunicació davant dels jutjats on compareixia davant del jutge l'agressor confés i ha assegurat que emprendrà accions legals contra el centre educatiu

Enric Borràs
3 min

Barcelona"No han fet el que havien de fer", ha dit avui el Manuel, el pare que ha destapat el cas de pederàstia del professor de Maristes Sants-les Corts. Segons l'home, "indubtablement" el centre escolar podia haver fet "molt més". Ho ha assegurat davant de les portes de la Ciutat de la Justícia mentre, a dins, compareixia davant del jutge l'exprofessor d'educació física Joaquín Benítez, que ahir va confessar els abusos sexuals a menors d'edat. El Manuel, que no vol fer públic el seu cognom, també ha demanat que no li gravessin la cara per protegir la seva família.

El Manuel ha avisat que aniran més lluny en contra del centre educatiu i que el seu advocat demanarà "que s'investigui l'escola". De fet, té previst emprendre accions legals penals i civils contra l'escola Maristes Sants-les Corts. "Això que ha fet aquest senyor durant 30 anys algun professor o algú ho havia de saber", ha insistit el pare del noi que ha denunciat els abusos sexuals, i ha afegit que "des del minut 1" que Benítez va entrar als Maristes per fer-hi pràctiques "ha estat abusant de gent". "Vaig parlar amb l'escola, van tenir el seu moment, que hauria estat parlar amb nosaltres, ajudar-nos, posar-se al nostre costat i denunciar", ha explicat el Manuel, "però el que ens van dir va ser que anéssim a denunciar-ho".

"Ensenyament no s'ha posat en contacte amb mi, igual que el centre tampoc no s'ha posat en contacte amb mi des que hi vaig tenir una reunió el 30 de desembre del 2013", ha afegit el Manuel, tot i que sap que Ensenyament ha obert un expedient informatiu sobre el cas i que l'escola no va informar el departament quan hi va haver la denúncia perquè no hi estava obligada.

De moment ja hi ha cinc denúncies d'abusos sexuals per part de Benítez fetes als Mossos d'Esquadra, però podrien ser moltes més. "És un degoteig constant de denúncies de gent que li ha passat el mateix", ha explicat el pare del noi abusat. Segons assegura, ja han trobat una vintena de casos i n'hi ha pel cap baix cinc que pensen declarar, a part de les quatre denúncies que ja tenen els Mossos d'Esquadra, una que s'ha fet aquest matí mateix a la comissaria de les Corts, i una més que està pendent perquè l'afectat no va acabar la declaració. "El que ha fet aquest senyor és terrorífic", ha assegurat el Manuel. "Ell se'n pot penedir però jo no el perdonaré. El mal que ha fet al meu fill –que encara no s'ha acabat– i a les altres víctimes és terrible".

Entre les víctimes no hi hauria només alumnes de Maristes Sants-les Corts. "Aquest senyor ha abusat de gent de fora del col·legi", ha dit el Manuel, segons les denúncies que li arriben al correu abusosenmaristas@gmail.com. Benítez, a més d'ensenyar als Maristes, va organitzar tornejos i jornades per difondre el 'shoot-ball', l'esport que pretenia promocionar i fer olímpic. "L'excusa per accedir als menors era el 'shoot-ball'", ha insistit el pare de la víctima, i ha afegit que amb aquest pretext va estar ensenyant a nens a la Mar Bella de Barcelona, Cornellà, Viladecans… Benítez promovia aquest esport a milers d'alumnes de diferents centres escolars cada any. "Que la gent pregunti als seus fills que han estat amb el 'shot-ball'", ha avisat el pare.

El pare reconeix que des del 2013 que van descobrir què li havia passat al fill fins que ho van denunciar al gener ha passat temps, però és perquè el seu fill "no estava en condicions de declarar ni en un jutjat ni davant de la policia". El noi, d'entrada, només va declarar els abusos que va patir el 2010, tot i que n'hauria patit entre el 2007 i el 2010, però el pare explica que els psicòlegs ja els han avisat que, quan una víctima d'abusos sexuals es decideix a parlar, "d'entrada no expliquen ni un 10% del que els ha passat", per vergonya o perquè tenen els records bloquejats. Quan el noi estigui en millors condicions "ja dirà el que hagi de dir al jutge i ja ratificarà la denúncia", ha explicat.

"Ahir el meu fill va venir. Feia set anys que no podia abraçar-lo ni fer-li petons. Em va abraçar i em va dir: 'Que orgullós estic que siguis el meu pare'. Les víctimes ho duen tot molt endins i demano que les ajudin", ha explicat el Manuel, que ha demanat als familiars de les víctimes que els donin suport i els convencin per denunciar-ho a la policia i, si no, als mitjans de comunicació: "Que se sàpiga on ha arribat aquest senyor".

stats