Societat 06/02/2016

El pederasta dels Maristes queda en llibertat provisional

El jutge li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del país. El pare de la víctima que va denunciar-ho diu que hi ha almenys una vintena de casos i que pensa anar contra l'escola

Enric Borràs
3 min
Joaquín Benitez envoltat de càmeres a la seva arribada al jutjat per declarar sobre els casos d'abusos sexuals als Maristes Sants-Les Corts / MANOLO GARCÍA

BarcelonaJoaquín Benítez, el pederasta confés del Col·legi Maristes Sants-les Corts de Barcelona que durant més de 30 anys va fer de professor de gimnàstica, ha quedat detingut després de passar pel jutjat d'instrucció número 6 de la Ciutat de la Justícia, però només durant unes hores. Després de comparèixer, el jutge ha acordat la detenció formal de l'home fins que no declaressin dos testimonis citats per a aquesta tarda. Quan ho han fet, però, el jutge l'ha deixat en llibertat provisional.

El jutge també ha retirat el passaport al pederasta confés i li ha prohibit sortir del país. A més, haurà de comparèixer a la comissaria cada setmana i no podrà fer activitats educatives, culturals, recreatives o de qualsevol altre tipus, ja siguin retribuïdes o no, en què hi hagi menors.

L'home ha arribat a la Ciutat de la Justícia tapat completament amb una jaqueta blava, acompanyat per tres mossos d'esquadra de paisà, i ha evitat fer cap mena de declaració a la vintena de periodistes que hi havia a la porta. L'interrogatori s'ha prolongat durant més de dues hores.

A les portes del jutjat hi ha anat també el pare de la víctima que va destapar el cas amb la primera denúncia. Davant dels periodistes ha explicat que avui mateix s'ha presentat una sisena denúncia a la comissaria de les Corts, tot i que ha assegurat que coneix cinc casos més. L'home, que va crear un compte de correu per trobar més víctimes, ha assegurat que està rebent un "degoteig constant" de possibles abusos, i per això creu que podrien presentar-se almenys una vintena de denúncies en total. Les víctimes, ha afegit, "són a diferents llocs d'Espanya". "Totes tendeixen a marxar del barri, tenen molta por".

Mira aquí el vídeo sencer de les declaracions del pare que ha destapat el casEl pare s'ha mostrat molt crític amb l'escola, i ha explicat que els responsables del centre no es van tornar a posar en contacte amb ell des de la reunió que van mantenir el 30 de desembre del 2013 i que "van desaprofitar" la seva oportunitat d'implicar-se en el cas. També ha explicat que està estudiant amb el seu advocat si emprendrà accions penals contra el centre, més enllà de les civils, perquè considera que "no van fer tot el que havien de fer" per aturar els excessos del professor durant prop de 30 anys, com per exemple avisar el departament d'Ensenyament.

Va continuar en contacte amb nens

El pederasta confés, que vivia aïllat amb el seu germà en un poble de Girona, va tornar a treballar amb menors després de deixar l'escola el 2011 per la primera denúncia d'abusos. Segons ha informat en un comunicat el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, el van contractar com a socorrista de la piscina municipal d'Espolla durant els estius del 2014 i 2015 i, a més a més, va treballar durant un mes l'estiu passat al casal Esportiueig, on anaven infants d'Espolla, Capmany i Sant Climent Sescebes.

"Fins que hem conegut la notícia no hem rebut cap mena de queixa, al contrari, estava molt ben considerat", ha afirmat el gerent del Consell Esportiu de l'Alt Empordà, Àlex Terés en declaracions a l'ACN, perquè de fet l'home disposava de la titulació i tots els requeriments necessaris per fer aquesta feina. Els tres ajuntaments tenen previst convocar una reunió informativa amb els pares dels infants que van participar al casal d'estiu per apaivagar les possibles inquietuds.

stats