Societat 04/02/2013

El 64,2 % dels pares pensen que els seus fills viuran pitjor que ells

El Baròmetre de la Família, fet a nivell estatal, també revela que quasi un 10% de les persones emancipades han hagut de tornar a casa de la seva família

Efe
2 min

BarcelonaEl 64,2% dels pares pensa que els seus fills viuran pitjor que ells quan siguin adults. Aquesta és una de les principals conclusions del Baròmetre de la Família, realitzat per l'Institut Internacional d'Estudis sobre la Família, The Family Watch, amb enquestes a 600 llars de tot l'Estat i que s'ha presentat a Madrid aquest dilluns. L'estudi també revela que al 9% de les llars alguna de les persones que s'havien emancipat ha hagut de tornar a casa.

Aquest informe assenyala que per més de la meitat dels enquestats –el 53,4%– la crisi ha fet que la seva qualitat de vida hagi empitjorat en l'últim any, la situació econòmica és mal percebuda en l'actualitat per un 90,5% que fa un any, quan aquest percentatge se situava en el 88,3% i el 60,2% dels preguntats té algun familiar a l'atur. A més, segons ha subratllat el director general de The Family Watch, Ignacio Socías, les famílies tenen unes perspectives de futur més pessimistes que les que presentaven fa un any.

En aquest context, la institució familiar continua sent la més ben valorada, i en època de crisi –segons ha assenyalat la vicepresidenta d'aquest institut, Maria José Olesti– "adquireix especial protagonisme" ja que "serveix de matalàs" a tots els seus membres i dóna suport econòmic i anímic. En aquest sentit, el baròmetre assenyala que en gairebé la meitat de les llars hi ha aportacions de les persones més grans de la família perquè aquesta pugui subsistir i el 96% dels enquestats opina que aquesta institució és el "suport bàsic" per mantenir la cohesió social.

A més, en el 10% de les llars un dels membres que s'havia emancipat ha hagut de tornar a casa, ja sigui una persona jove o gent gran que han abandonat les residències com a mesura d'estalvi.

Una altre de les dades que destaca aquest estudi és que una de cada dues persones creu que els joves no estan preparats per ser pares i educar els seus fills a causa de la falta de treball i habitatge propi. "Molts progenitors es plantegen com ells, que actualment estan ajudant econòmicament els seus pares, hauran d'ajudar en un futur els seus fills", ha explicat Socías. No obstant això, la vicepresidenta de The Family Watch ha advertit que nombrosos estudis subratllen que aquest "esforç heroic" de les famílies té un límit.

Les dades d'aquesta enquesta reflecteixen, així mateix, com ha baixat el nombre de persones que confien que el govern apliqui mesures a favor de les famílies, de manera que, mentre que el 2012 el 62,5% dels enquestats tenien perspectives optimistes en aquest sentit, aquest percentatge ha baixat fins al 40,9% de cara al 2013. Davant aquesta situació, algunes de les mesures que més demanden les llars a Espanya és que en els ERO es prioritzi la protecció dels empleats amb fills al seu càrrec i que les empreses tinguin beneficis fiscals si promouen la maternitat.

Els enquestats també destaquen la importància de la conciliació entre família i treball, de manera que el 91,2% sol·licita la creació de guarderies en centres de treball, el 82,5% demana una coordinació del calendari laboral i escolar, i el 82%, el foment del teletreball.

Socías ha assenyalat també que les llars espanyoles tenen previst reduir les despeses de cara al 2013, de manera que les sortides a restaurants disminuiran un 69,7%, enfront del 63,1% del 2012 i les despeses de viatges i vacances es reduiran un 57,7% enfront del 49,5% del 2012.

stats