Què els pot passar als tres joves que van tirar Franco a terra?

La Guàrdia Urbana va identificar un dels nois que van tombar l'estàtua i intenta esbrinar qui són els altres dos implicats. El Codi Penal preveu penes de fins a tres anys de presó 

Una protesta o un acte de disbauxa en una nit de gresca. O una combinació de les dues coses. Aquest és el catàleg de motivacions que pot haver-hi darrere de l'acció d'ahir a la nit en què 3 joves van sorprendre tothom tirant a terra  la polèmica estàtua decapitada de Franco que els organitzadors de l'exposició 'Franco, Victòria, República, impunitat i espai urbà' havien situat davant del Born Centre Cultural. 

 

El que no està clar és si eren conscients del que els pot passar ara. Amb el Codi Penal espanyol a la mà, el fet de tirar a terra l'estàtua és un delicte de danys, agreujat pel fet que l'objecte danyat és patrimoni públic. Ho recull l'article 263.2.4 de la norma. La sanció prevista és d' entre 1 any i 3 anys de presó, més una multa.

Es tracta, per tant, d'un delicte perseguible d'ofici, que s'ha d'investigar independentment de si el propietari de la peça –en aquest cas, l' Ajuntament– ho denuncia.

Per aquesta raó, la Guàrdia Urbana va identificar ahir a la nit, moments després dels fets, un dels implicats i ha obert diligències. Els agents continuen treballant ara per identificar els altres dos. De moment, segons han indicat fonts municipals a l'ARA, la Guàrdia Urbana té l'atestat obert i encara no l'ha portat al jutge, que és qui podria citar a declarar com a investigat l'implicat o implicats.

El que no està gens clar és quina posició pensa prendre l' Ajuntament, com a propietari de l'estàtua. D'entrada, l'equip de govern d' Ada Colau és partidari de la mínima intervenció penal possible, especialment quan les infraccions ja són perseguides d'ofici i si no hi ha persones afectades.

Aquest matí, el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha evitat pronunciar-s'hi i ha subratllat que és massa aviat per prendre aquesta decisió. L'equip jurídic municipal haurà d'estudiar si per exigències vinculades a l'assegurança de l'estàtua o algun altre aspecte burocràtic o legal es veuen obligats a denunciar el cas com a perjudicats, en representació de la ciutat, ja que l'objecte abatut –tot i no ser especialment estimat– al capdavall és patrimoni públic.