Societat 10/03/2021

Els patinets d'ús compartit marxen temporalment de Barcelona

Reby i Bird, que desafiaven la prohibició de l'Ajuntament, retiren els vehicles a l'espera de la nova regulació

2 min
Patinets estacionats en un supermercat del carrer Sepúlveda de Barcelona.

BarcelonaJa no hi ha patinets d'ús compartit a Barcelona: ni els morats de l'empresa Reby, que es podien trobar ancorats en diferents suports, ni els blancs de Bird. Les dues empreses que desafiaven la prohibició de l'Ajuntament d'oferir aquest servei fins que no entrés en vigor la nova regulació han marxat temporalment de Barcelona i han retirat els seus vehicles de la ciutat, tal com ha avançat Betevé. El director general de Bird a Espanya, Toni Riera, explica a l'ARA que la decisió de suspendre de manera temporal el servei l'han pres d'acord amb Reby i amb l'objectiu de "mantenir la bona cordialitat" amb el consistori, que preveu obrir el concurs per decidir quines empreses podran oferir el servei de patinet d'ús compartit a l'estiu, i d'esperar que la mobilitat es recuperi, com afegeix Pep Gómez, de Reby.

L'Ajuntament, per evitar que aquestes empreses fessin un ús alegal de l'espai públic mentre no tenia una regulació aprovada, havia engegat primer una campanya de sancions -2.721 denúncies durant l'any passat- i després havia passat a confiscar els patinets que trobava estacionats al carrer: Bird diu que en té ara més de 80 requisats que confia recuperar, però Reby defensa que no en té cap sota consigna municipal perquè diu que la seva activitat s'ajusta a normativa, tot i que fonts municipals reiteren que qualsevol que oferís el servei fins ara ho feia “sense la llicència legalment exigible”. Malgrat aquestes afirmacions, l'Ajuntament assegura que té 320 patinets als dipòsits municipals retirats en el marc dels dispositius sancionadors per operar sense llicència.

Les dues empreses que continuaven oferint el servei havien tancat acords amb establiments privats, com ara supermercats o quioscos, per poder habilitar espais on fer els intercanvis de vehicles. Ara, però, enterren la destral de guerra i, quan falten pocs mesos per al concurs públic que ha d'ordenar el sector, abandonen Barcelona.

Riera insisteix que és una decisió "totalment temporal", enfocada a posar-se a disposició del concurs en "igualtat de condicions" que la resta d'empreses que hi vulguin optar. Fins ara unes 25 empreses s'han interessat pel concurs, que és similar al que la ciutat ja va fer per ordenar el sector de la moto i la bici compartides.

Bird assegura que Barcelona és un emplaçament "estratègic" perquè la ciutat, abans de la pandèmia, havia escalat posicions a velocitat vertiginosa entre les que més bona acollida oferien al seu servei. En les últimes dues setmanes l'empresa ha tret de circulació els 600 patinets que tenia a la ciutat. Reby ha fet el mateix, i informa als seus usuaris a través de les xarxes que es tracta d'una decisió temporal i que té intenció de tornar. "És un moment ideal per prendre aquesta decisió i confiar que la situació es normalitzi a l'estiu", defensa el fundador de l'empresa.

L'Ajuntament s'havia compromès a posar ordre al sector dels patinets compartits durant l'any passat, però el procés s'ha endarrerit amb la pandèmia i ara l'objectiu és tenir la nova regulació enllestida aquest any.

stats