BARCELONA

La pavimentació de la Diagonal, últim retoc a la reforma estrella

Demà i diumenge es tallarà la circulació des de Francesc Macià fins al passeig de Gràcia

Totes les grans obres que va engegar l’Ajuntament de Barcelona per tenir-les acabades abans de les eleccions municipals van a bon ritme i es compliran els terminis previstos. La reforma del passeig Sant Joan es va acabar abans de Nadal, i al carrer Balmes i a l’avinguda General Mitre queden petits detalls que no afecten la circulació. Les altres tres estan a punt per a la inauguració: Diagonal, Paral·lel i plaça de les Glòries. La majoria d’aquestes actuacions han perseguit un objectiu: guanyar espai per al vianant i reduir-ne per al vehicle privat.

Diagonal

El mes que ve s’inaugurarà l’ampliació de les voreres

Demà comença l’última fase de les obres de la reforma de la Diagonal amb la pavimentació del tronc central, entre la plaça Francesc Macià i el passeig de Gràcia. Un cop acabi, quedaran uns quinze dies per als últims detalls, i l’Ajuntament calcula fer a mitjans de març la inauguració d’una reforma emblemàtica. El canvi més visible és l’ampliació de les voreres -fins a 7,5 metres- i la reducció de carrils de circulació als laterals, i la creació d’un carril bici fora de la vorera. Xavier Trias, abans de ser alcalde, va dir que si guanyava duria a terme la reforma de la Diagonal però amb un projecte diferent del que Jordi Hereu, el seu antecessor, va sotmetre a referèndum i els barcelonins no van aprovar.

L’asfaltatge d’aquest cap de setmana implicarà que el tronc central estarà tallat a la circulació entre les 8 h i les 20 h demà i diumenge. Així, els cotxes que facin el trajecte de baixada només podran fer servir la calçada lateral -però se’ls recomanarà que facin servir els carrers paral·lels de l’Eixample-, mentre que s’habilitaran dos carrils per als cotxes que facin el trajecte de pujada. Aquests talls també afectaran la circulació dels autobusos de baixada, que es desviaran, però no els de pujada, tot i que alguna parada canviarà d’ubicació. Aquesta setmana el consistori ha repartit tríptics per informar els conductors i els usuaris d’autobús de tots aquests canvis.

Paral·lel

Només falten retocs de jardineria i enllumenat per acabar al març

El cap de setmana passat va ser el torn de la pavimentació de l’avinguda Paral·lel, entre el passatge Cabanes i la plaça de les Drassanes, que deixen aquesta via pràcticament enllestida. Només queda alguna obra de jardineria i enllumenat per donar l’obra per finalitzada completament, que també està previst cap a mitjans de març, igual que la Diagonal, tot i que es preveia que s’acabaria aquest febrer.

Plaça de les Glòries

Faltarà el túnel subterrani, que tardarà tres anys a fer-se

El 28 de març l’Ajuntament ha previst una gran festa per celebrar la finalització de les obres d’urbanització provisional de la plaça de les Glòries. Actualment s’estan fent les obres de la banda muntanya, després d’haver acabat la urbanització de la banda mar. El mateix 28 de març començarà la següent fase de l’arranjament d’aquesta plaça estratègica amb l’inici de les obres del túnel que travessarà les Glòries de punta a punta, per on hauran de passar els cotxes en un futur, com passa a la plaça Espanya, a l’altre extrem de la Gran Via. Aquest túnel pot tardar uns tres anys a fer-se i, per tant, el consistori ha fet una urbanització provisional però funcional pensant en els ciutadans. Inclou pistes esportives, circuits per anar en bicicleta o d’atletisme, zones de gimnàstica, taules de ping-pong, espais per a patinatge, àrees de jocs infantils, bancs per seure, un espai per a la Fira de la Festa Major del Clot i espais polivalents per a activitats culturals puntuals com concerts de música, obres de teatre, espectacles populars, titelles o cinema a la fresca. Quan s’acabi el túnel, es farà la urbanització definitiva.