Societat 28/04/2016

El pederasta confés dels Maristes continuarà en llibertat

Joaquín Benítez s'ha negat a declarar davant el jutge que l'ha deixat en llibertat, tot i que les víctimes han demanat un altre cop enviar-lo a presó

Montse Riart
2 min
El pederasta confés dels Maristes, tapat amb passamuntanyes i custodiat per dos Mossos d'Esquadra, arribant a la Ciutat de la Justícia

BarcelonaUn dels jutges que investiga els presumptes abusos sexuals a l'escola dels Maristes ha tornat a deixar en llibertat el primer pederasta confés, Joaquín Benítez, després que l'home s'hagi negat a declarar en la seva segona compareixença als jutjats.

Els advocats de les víctimes han demanat al jutge que el posés entre reixes, tenint en compte la gravetat dels delictes que s'estan investigant i que des del moment que es va denunciar la primera agressió, que Benítez ha reconegut, han aparegut nous casos.

El fiscal i l'Ajuntament de Barcelona, que fa d'acusació popular en el cas, no s'hi han oposat, però el jutge ha decidit mantenir el pederasta confés en llibertat, igual que ja va fer la primera vegada que el va interrogar, perquè entén que des que l'investiga no ha infringit cap de les prohibicions que li ha imposat.

L’advocat de dues víctimes, Iban Fernández, avisa que recorreran la decisió. “Que com l’hem vist? Com una persona freda i que no està penedida”. Fernández creu que l’exprofessor ha “començat a ser conscient” del que va fer i de la condemna que li pot caure. “Fins ara deia que serien dos o tres anys i ara comença a veure que els delictes poden suposar-ne entre trenta i quaranta i per això ha decidit deixar de col·laborar”. El lletrat insisteix que una persona que ha reconegut “delictes violents” i que ara n’acumula de nous, “no pot estar al carrer”.

El jutge que investiga Benítez va arribar a tenir sobre la taula 17 denúncies contra l’exprofessor dels Maristes, però en va acabar arxivant la majoria, perquè els fets havien passat molts anys enrere i els delictes estaven prescrits. Ara tramita 4 denúncies, dues agressions sexuals entre 2007 i 2010 –una d’elles la del primer exalumne que el va denunciar i que va arrencar el cas– i dos suposats episodis de tocaments, que comportarien penes menys greus.

Un mateix patró

Avui han declarat dues de les víctimes d'aquests abusos. Segons fonts judicials, els exalumnes han ratificat davant del jutge la seva primera denúncia i han donat més detalls del que els hauria fet l'exprofessor. Com es habitual en aquests casos, el magistrat ha demanat que els metges els examinin per esbrinar si arrosseguen seqüeles dels abusos sexuals patits.

Segons aquestes fonts, el testimoni dels nois ratifica que el pederasta confés sempre seguia el mateix patró: els portava al despatx –un espai que totes les víctimes han coincidit en dibuixar com una habitació petita i sense finestres– tancava amb clau i amb l'excusa d'un massatge o d'un estudi sobre les desviacions de la columna vertebral, n'abusava.

L’exprofessor va abandonar el centre el 2011, després de reconèixer davant de la direcció que havia abusat d’un alumne. L’escola ho va comunicar a la Fiscalia, però el cas es va arxivar perquè els pares no van voler continuar endavant. El jutge ha impedit a la direcció de Maristes exercir l’acusació particular en el cas, per si més endavant els demanen responsabilitats.

stats