Les persones d'entre 45 i 55 anys es vacunaran amb AstraZeneca després dels professionals sanitaris i essencials

Catalunya ja vacuna col·lectius de diferent prioritat "en paral·lel" per mitigar els retards de les farmacèutiques

6 min
Una treballadora del sector educatiu rebent la vacuna d'AstraZeneca contra el covid, aquest dimecres.

Madrid / BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha acordat aquest dimecres en la comissió de salut pública els nous grups de vacunació, que seran diferents segons es tracti de la vacuna d'AstraZeneca –que per ara només s'administrarà a adults de fins a 55 anys– o de les vacunes de Pfizer i Moderna. En qualsevol cas, el que es prioritzarà a partir d'ara serà el factor edat, atès que és "el principal factor de risc" de complicacions i mortalitat del covid-19, segons puntualitza el ministeri dirigit per Carolina Darias, un criteri que les autoritats sanitàries catalanes comparteixen i celebren.

En el cas d'AstraZeneca, després dels professionals sanitaris que no estan a primera línia i altres professionals essencials, com els policies i els bombers, que ja s'estan començant a vacunar, el grup al qual s'administrarà la vacuna seran les persones d'entre 45 i 55 anys. És la primera vegada que s'inclou aquest grup en el pla de vacunació. La limitació d'edat d'aquesta vacuna desenvolupada per Oxford i AstraZeneca ha obligat a canviar els plans de vacunació de Sanitat: primer es va optar per vacunar professionals essencials i ara es començarà a utilitzar la vacuna per a la població general, però sempre posant el límit als 55 anys. El govern espanyol només es plantejarà ampliar la franja d'edat fins als 65 anys si els assajos clínics que s'estan fent actualment tenen èxit.

En paral·lel, i en funció de la disponibilitat de dosis, es continuarà immunitzant la població amb la resta de vacunes aptes per a adults de qualsevol edat. En primer lloc es vacunaran les persones de 80 anys o més, després el grup d'entre 70 i 79 anys i posteriorment les persones de 60 a 69 anys. A continuació rebran la vacuna les persones de menys de 60 anys que presentin risc elevat de patir una malaltia greu pel coronavirus. Queda encara per determinar quines malalties estaran incloses per considerar que una persona té riscos davant el covid-19. No hi ha un calendari exhaustiu de la vacunació però Sanitat calcula que el 80% dels majors de 80 anys estaran vacunats a finals de març i a finals de l'estiu ho estarà el 70% de la població. S'espera que el ritme de vacunació s'acceleri a partir del segon trimestre, quan hi haurà més vacunes disponibles.

La vacuna d'Oxford/AstraZeneca.

El que està clar és que, ara per ara, les persones que tenen 56 anys o més només poden rebre les vacunes que tenen una tecnologia d’ARN missatger, que són Pfizer/BioNTech i Moderna. Les autoritats espanyoles consideren que només aquestes dosis han demostrat tenir un elevat efecte protector en la majoria de la població, incloses les franges d’edat més avançades, a diferència d'AstraZeneca, l'eficàcia de la qual segueix en estudi.

Pal·liar els retards de Moderna i AstraZeneca

Tenint en compte els retards de Moderna, que directament estan cancel·lant enviaments per als pròxims deu dies, i que molts dels avis que viuen en residències i professionals sanitaris que han de rebre la segona dosi s’han vacunat amb Pfizer, Catalunya té molt poc marge de maniobra per continuar la vacunació de la població més vulnerable. Per això, i veient que els enviaments d’AstraZeneca venen amb més cadència, tot i que retallats, Salut Pública ha decidit continuar amb la vacunació d’altres col·lectius prioritaris per no estancar-se a l’espera que arribin més vacunes.

Tot i les crítiques des de Sanitat, que remarcaven que calia respectar les decisions aprovades a les interterritorials, el departament de Salut ha continuat vacunant col·lectius de diferents prioritats “en paral·lel” per agilitzar la campanya. "El millor lloc per tenir les vacunes són els braços de la població, no les neveres", ha afirmat el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Avui mateix el personal educatiu de menys de 55 anys ha començat a rebre la vacuna, sumant-se als professionals sanitaris que no estan a primera línia del covid, com fisioterapeutes, farmacèutics i psicòlegs clínics, i els cossos de seguretat i protecció civil. També els pacients amb trasplantaments d'òrgans estan sent vacunats.

Professors i personal educatiu esperant el seu torn per vacunar-se.

Abans que acabi la setmana, previsiblement demà dijous, el departament de Salut també començarà a inocular la vacuna de Pfizer a les persones amb dependència i els seus cuidadors (un com a màxim), tant al seu domicili com als centres de dia. Els més grans de 80 anys tindran prioritat i rebran la vacuna de Pfizer, mentre que els cuidadors que tinguin menys de 55 anys rebran la d'AstraZeneca. La setmana que ve també està previst vacunar "regularment" la població amb factors de risc d'entre 45 i 55 anys, així com iniciar la immunització dels treballadors del sector de les funeràries.

En canvi, un dels col·lectius més vulnerables, els majors de 80 anys amb autonomia, encara hauran d’esperar una mica per rebre la vacuna. "I fins que no arribem als majors de 70 anys tindrem dificultats per arribar a les xifres de 14.000 i 15.000 vacunacions diàries, que són les que voldríem", ha explicat la subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas. Entre altres motius, pels retards en els lliuraments de vacunes de les farmacèutiques, que suposen “esculls importants” per a un pla de vacunació fluid, segons Argimon. El secretari de Salut Pública ha confirmat que AstraZeneca enviarà un terç menys de dosis la setmana que ve i que Moderna directament no lliurarà cap vial més fins al març.

En xifres absolutes, dilluns només arribaran 60.000 vacunes d’AstraZeneca, quan n’havien d’arribar 90.000, i Moderna lliurarà 32.000 dosis de les 60.000 previstes per a la setmana que ve. En aquest cas, amb un retard de deu dies. “Ja veiem que caldrà fer una reserva estratègica de Pfizer per garantir segones dosis a grans dependents i gent gran. Són massa els retards i les traves, no és una cosa puntual o anecdòtica", ha lamentat Argimon, visiblement molest.

Un 80% menys de contagis entre sanitaris

La bona notícia és que la vacunació està tenint un efecte protector important en els col·lectius més exposats al virus: els professionals sanitaris. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, l'administració de les dues dosis ha aconseguit reduir un 80% les infeccions entre professionals sanitaris en els últims set dies. La taxa de noves infeccions cada 100.000 professionals sanitaris és de 231 quan no estan vacunats i cau fins als 42 casos quan han rebut les dues dosis. També es redueixen les infeccions entre els que han rebut almenys la primera vacuna, que passen dels 231 als 149 contagis cada 100.000 habitants. En canvi, els professionals no vacunats continuen infectant-se, segons un estudi en què han participat més de 68.000 professionals tant de l'atenció primària com dels hospitals.

La subdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha assenyalat que s’han administrat més de 425.000 vacunes i que un total de 172.687 persones ja han rebut les dues dosis. En el cas de les residències, el primer grup que va començar a rebre la vacuna, la facultativa ha celebrat que el 88,9% dels residents ja hagin rebut la primera dosi i que al 80,5% ja se'ls hagi administrat la segona. En el cas de professionals, el 70,9% han rebut la primera i el 60,5% la segona. Segons ha apuntat, estan per sobre dels càlculs que esperaven i, per tant, ha avançat que aviat podran recuperar "una vida més plena".

Cobertures vacunals, per col·lectius
  • Grups prioritaris (Pfizer i Moderna) 80% Residents (segona dosi) 60% Personal sociosanitari (segona dosi)
  • Col·lectius essencials menors de 55 anys (AstraZeneca) 77% Funcionaris de presons 53% Bombers 39% Mossos d’esquadra 34% Guàrdia Urbana de Barcelona 27% Protecció civil 20% Policia Local
  • Altres sanitaris menors de 55 anys (AstraZeneca) 74% Dietistes i nutricionistes 70% Logopedes 68% Podòlegs 53% fisioterapeutes 40% farmacèutics i auxiliars d’oficina de farmàcia 41% Terapeutes ocupacionals 18% Psicòlegs clínics 9% Òptics i optometristes 6% Odontòlegs, higienistes i personal auxiliar 6% Veterinaris

Quarantena pels viatgers del Brasil i de Sud-Àfrica

El que més preocupa ara a les autoritats sanitàries és l'expansió de les noves variants britànica, brasilera i sud-africana. De la variant britànica ja se n'han detectat més de 600 casos, però de la brasilera només dos i de la sud-africana, sis.

Per evitar la seva expansió, la ministra de Sanitat ha signat una ordre ministerial aquest dimarts per establir una quarantena obligatòria pels viatgers procedents de Brasil i Sud-àfrica (també pels que hagin arribat a Espanya fent escala a aeroports d'altres països). La quarantena serà de 10 dies o de set si es presenta una PCR negativa.

Crida a no relaxar mesures

Durant la roda de premsa d'aquesta tarda, Carolina Darias ha fet una crida a mantenir les restriccions davant la decisió que han pres algunes comunitats autònomes -com Madrid- de començar a relaxar mesures tot i tenir una incidència molt elevada.

"És absolutament necessari fer una desescalada molt prudent. Quan relaxem mesures, és molt fàcil que tinguem una nova nova onada", ha advertit. Darias ha subratllat que és "cert" que la incidència està baixant "ràpidament" però no de forma homogènia a totes les comunitats autònomes: "Als territoris on ha baixat més és perquè han tingut mesures més restrictives".

stats