La plaga de xinxes s'estén a sis municipis gironins més

A més de Bàscara, també n'hi ha a Borrassà, Crespià, la Pera, Canet d'Adri, Beuda i Vilademuls

Una plaga de xinxes ja afecta almenys set municipis gironins. Aquest dimecres l'Ajuntament de Bàscara va haver de fumigar tots els carrers, i ara ja hi ha sis pobles més afectats i que també estant fent fumigacions per eliminar aquests insectes. Són: Borrassà (Alt Empordà), Crespià (Pla de l'Estany), la Pera (Baix Empordà), Canet d'Adri (Gironès), Beuda (Garrotxa) i Vilademuls (Pla de l'Estany). Tenen en comú un camp de colza com a origen de la plaga. Tot i la molèstia, les xinxes no suposen cap risc per a la salut i en cap població hi ha constància de picades a persones. 

Els ajuntaments afectats ja han encarregat tractaments a empreses especialitzades per eliminar-les. A Vilademuls, per exemple, se n'ha detectat en un camp de colza i aquest dijous han començat a fer fumigacions a la zona dels Prats de Sant Esteve de Guialbes. No es descarta fer tractaments en altres punts.

En altres indrets, com ara a Crespià, ja porten dies pendents de la plaga. El seu alcalde, Xavier Quer, explica que es va detectar el 23 de juliol i sembla que ja "està anant de baixa". Els veïns d'una casa a tocar del camí de darrere del poble van alertar del problema. Just al davant hi tenen un camp de colza, i partint d'allà la plaga s'ha anat escampant. 

Amb les pluges de dissabte sembla que ha anat a menys, però aquest dilluns es va decidir fer una fumigació a la zona a prop del cultiu. També es va demanar al pagès que treballés el camp de colza, on encara hi havia rostolls, i el camp ha quedat completament llaurat. Entre els possibles factors que han propiciat aquesta plaga hi ha les altes temperatures d'aquests dies. L'alcalde també assenyala una altra dificultat: les restriccions per utilitzar fitosanitaris en els cultius, que podrien haver propiciat l'aparició de xinxes.

Segons Quer, la plaga "no afecta les persones però és molt espectacular". L'alcalde detalla que acostumen a sortir cap al migdia, el punt àlgid és l'hora de màxima calor a la tarda i després a la nit desapareixen. Una veïna del poble va retirar quatre quilos d'exemplars morts que tenia a casa. 

El departament d'Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha enviat un tècnic a la zona per fer-ne el seguiment. Subratllen, però, que no afecta la salut de les persones i recomanen no utilitzar tractaments a dins de les cases sinó utilitzar altres mètodes com ara aspiradores. 

Més continguts de