Societat 02/07/2014

'PlatgesCat', l'apli amb informació actualitzada de 300 platges catalanes

El servei de l'ACA està disponible en set idiomes diferents, només per a Android de moment, i informa sobre la qualitat de l'aigua, l'estat del mar i la meteorologia de cada platja

Acn
2 min
L'apli de l'ACA

BarcelonaL'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha posat en marxa aquest dimecres una aplicació per a telèfons mòbils que recull informació sobre l'estat de quasi 300 platges catalanes. La iniciativa, anomenada "PlatgesCat", aporta informació sobre la qualitat sanitària de l'aigua, la bandera de salvament, la meteorologia i la possible presència de meduses en diversos punts del litoral català. A més, també permet consultar quins serveis hi ha en cadascuna i on estan localitzades.

El desenvolupament d'aquesta aplicació s'emmarca dins del pla de vigilància de la qualitat de les platges que la mateixa agència ha impulsat per a aquest estiu, amb controls periòdics des del passat 1 de juny i fins el 15 de setembre. El servei actualitza en temps real la informació sobre si la qualitat sanitària de l'aigua és excel·lent, bona o alterada.

A més, també compta amb un sistema d'informació sobre les característiques de cada platja, amb fotografies, consells per als banyistes i un apartat d'avisos on l'agència pot publicar informacions d'interès. De moment, el servei es pot consultar a través de l'apartat que l'ACA té al web de la Generalitat o bé descarregar en mòbils amb sistema operatiu Android. Des de l'agència asseguren que en els propers dies l'oferta s'ampliarà a telèfons Apple.

"PlatgesCat" funciona a partir de la col·laboració de diferents organismes catalans. Hi participen el Servei Meteorològic de Catalunya, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Protecció Civil, la Direcció General d'Atenció Ciutadana, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, la Direcció General de Turisme, l'Institut de Ciències del Mar i els ajuntaments costaners.

Curiosament, Protecció Civil va presentar fa 15 dies una pàgina web amb informació molt similar, i que no té una aplicació específica per telèfons mòbils però sí que es pot consultar a través d'aquests dispositius.

Entre les platges que es podran consultar hi figuren només aquelles a on l'agència realitza controls periòdics o bé on hi ha servei de salvament i socorrisme. Així, no hi figuren ni les cales petites ni aquelles platges retirades anteriorment del control.

La qualitat de l'aigua

La iniciativa s'inclou dins el pla de vigilància de la qualitat de les platges catalanes que s'està duent a terme des de l'ACA durant els mesos de juny, juliol, agost i fins a mitjans de setembre. Es realitzaran vuit controls analítics al litoral en un període de setze setmanes, segons estableix la directiva europea d'aigües de bany (2006/7/CE) i del Reial Decret 1341/2007. Fins ara s'han realitzat dos d'aquests controls, amb un resultat excel·lent per al 94% de les platges.

stats