Condemnat un agent de la Policia Nacional per robar un quilo de marihuana confiscada a Portbou

No haurà de complir, però, els dos anys de presó perquè no té antecedents i ha reconegut els fets

L'Audiència de Girona ha condemnat un agent de la Policia Nacional que el 20 de desembre del 2014 es va quedar un paquet de marihuana que hi havia en dipòsit a la comissaria de Portbou (Alt Empordà). La droga era dins una maleta, sense propietari conegut, que els agents havien intervingut dies abans en un tren regional. L'agent condemnat, José Luis Hernández, ha reconegut que va agafar el farcell que contenia 1,01 quilos de marihuana amb la intenció de traficar amb la droga. 
 
Inicialment, el condemnat s'enfrontava a quatre anys i mig de presó però fiscalia i defensa han acordat imposar-li una pena de dos anys per un delicte contra la salut pública i malversació de diners i efectes públics. Tot i això, l'agent no haurà d'ingressar a presó perquè no té antecedents i ha reconegut els fets, però haurà de pagar una multa de 4.000 euros i durant el període de la condemna no podrà tornar a exercir de policia. De fet, l'agent està suspès des que es van conèixer els fets. El fiscal, Enrique Barata, ha explicat que és molt complicat que pugui tornar a ingressar al cos. 

L'agent reconeix el fets

L'agent ha reconegut que entre les 14.00 i les 15.00 h del 20 de desembre del 2014, aprofitant-se del seu càrrec, va agafar les claus de l'habitació on hi havia els decomisos en dipòsit. Segons sosté el fiscal i ell mateix, ho va fer calculant els canvis de torn per evitar ser enxampat per un superior o per cap altre company. "L'acusat tenia especial obligació professional de vigilància, control i custòdia de la clau i va actuar faltant a les més elementals normes de fidelitat, amb la voluntat d'enriquiment personal", sosté el fiscal Barata.
 
A l'habitació hi havia una maleta de propietari desconegut intervinguda dies abans per la policia en un tren regional i que contenia cinc paquets de marihuana, amb un pes total de 5,8 quilos. "L'acusat era conscient de què hi havia i què buscava", detalla el fiscal. En concret, el farcell contenia 1,012 quilos de marihuana que hauria tingut un valor al mercat de 1.336,94 euros.
 
Quan la policia va descobrir que algú havia sostret la clau i s'havia endut la droga, van interrogar l'agent ara condemnat. Tot i que inicialment va negar ser l'autor dels fets, posteriorment ho va reconèixer tot i va tornar la droga. "Va anar voluntàriament a casa i va portar el paquet íntegre i la clau", exposa el fiscal. En el moment de l'arrest van descobrir que dins la cartera on duia la placa hi tenia una bosseta amb 0,3 grams de cocaïna. "No ha quedat acreditat que li donés un altre ús o destí que el consum esporàdic personal", recull l'acta d'Enrique Barata.  
 
Actualment, l'agent està suspès i l'inhabiliten per exercir el seu càrrec durant dos anys. A més, la Policia Nacional té obert un expedient administratiu contra ell que es resoldrà ara que ja hi ha la sentència definitiva. 

Trastorn mental

El fiscal demanava inicialment per a l'agent una pena de quatre anys i mig de presó i multes per valor de 5.350 euros, a més d'una inhabilitació durant cinc anys i mig. El fet que l'agent retornés la droga i consignés diners per fer front a la responsabilitat civil va fer que ja se li apliqués una circumstància atenuant de reparació de dany. A més, aquest dimarts, fiscalia i defensa han arribat a un acord. Finalment se li imposa una pena de 2 anys de presó i una multa de 4.000 euros com a autor d'un delicte contra la salut pública en concurs amb un delicte de malversació de diners i efectes públics. 

A banda de l'atenuant de reparació del dany, li han apreciat una altra circumstància de rebaixa de pena per trastorn mental per un informe forense del setembre d'aquest any que acredita que, en el moment dels fets, patia un trastorn ansiós depressiu i un trastorn adaptatiu que li minvaven "parcialment" les capacitats.