1-O

Un policia imputat per l'1-O denuncia un petó no consentit d'una manifestant el 2017

Els fets llavors estaven tipificats com un abús i no com una agressió i ja han prescrit

ARA
3 min

BarcelonaSis anys després de l'1-O, i en plena polèmica per l'esclat del cas Rubiales, un policia nacional imputat per les càrregues del referèndum de l'1-O ha denunciat ara un petó no consentit que li hauria fet una de les manifestants a Barcelona l'1 d'octubre de fa sis anys. Així consta en una denúncia a la qual ha tingut accés l'agència Efe i on l'agent considera que la dona hauria comès un delicte contra la seva llibertat sexual.

A l'escrit, presentat aquest dilluns davant el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, l'agent, membre dels antiavalots de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), diu que una persona d'uns 60 anys li va fer un petó a la boca de forma "sorprenent, inopinada, sobtada i no consentida". Segons el denunciant, que acompanya el seu testimoni amb un vídeo del canal qatarià Al-Jazira, els fets van passar en un ambient d'"extrema violència ambiental", en què la dona, "a més de l'afany libidinós", buscava desencadenar "una situació de violència generalitzada" per la reacció de l'agent. Per contra, assegura que la seva reacció va ser de "fàstic" i "contenció".

A les imatges no es pot percebre cap ambient violent, i tampoc queda clar que el petó sigui a la boca ni quina era la intenció de la dona, que va agafar l'agent amb les mans per la part baixa del casc per acostar-se-li a la cara abans de fer-li el petó. El policia, però, demana en el seu escrit que s'identifiqui la manifestant denunciada i se li imposi una ordre d'allunyament.

En el text de la denúncia es diu que en aquell moment s'acabaven de confiscar les urnes electorals als serveis centrals del departament d'Educació de Catalunya, a la Via Augusta de Barcelona. El denunciant és un dels 45 agents de la Policia Nacional investigats per la seva actuació durant el referèndum, segons han confirmat també a Efe fonts del Sindicat Unificat de Policia (SUP), que assisteix l'agent.

El policia ha presentat la denúncia gairebé sis anys després dels fets perquè, segons al·lega, fins ara no havia aconseguit localitzar el vídeo per adjuntar-lo com a prova documental. A ningú se li escapa, però, que ha fet el pas després que el president de la RFEF, Luis Rubiales, hagi acabat denunciat per la Fiscalia pel petó no consentit de la futbolista de la selecció espanyola Jennifer Hermoso. "Com es pot apreciar [al vídeo], no hi ha consentiment i [...] el principi d'autoritat està completament diluït", al·leguen des del sindicat, que consideren l'acte un cas d'abús sexual.

Una 'performance' del patriarcat

¿Pot tenir recorregut judicial aquesta denúncia? L'advocada Marisa Fernández, del despatx Elna i especialitzada en violència masclista, afirma que, tot i que la llei castiga qualsevol acció no consentida, els fets ja estan prescrits. L'octubre del 2017 gestos com aquest estaven tipificats "com un abús i com no una agressió" i deixaven de ser imputables al cap de cinc anys i, en aquest cas, n'han passat sis.

Per a la jurista, a més, en el petó de la manifestant, a diferència del que podria ser el de Rubiales a Hermoso, no s'aprecia abús de poder ni cap mena d'intimidació a l'agent, que és més jove i més fort. En tot cas, Fernández sosté que la denúncia només busca minimitzar el greu problema de la violència masclista. "El punitivisme pot tenir efecte bumerang contra les dones", afirma i retreu que "la reacció del patriarcat sempre és així!"

stats