Societat 20/09/2021

La Policia Nacional encara no veu cap "organització" rere la trama d'explotació sexual infantil de Mallorca

Els investigadors han fet 17 detencions i han detectat 13 víctimes, però només reconeixen l'existència d'una "cadena de contactes"

Alba Tarragó
2 min
Inspector cap d'investigació de la Unitat Família i Dona (Ufam) de la Policia Nacional, Juan David López del Val.

PalmaLa Policia Nacional, "de moment", no veu que hi hagi cap "xarxa o organització a les Balears" relacionada amb l'explotació sexual infantil. El cos ja ha detingut disset persones i ha detectat tretze víctimes, però ara per ara només reconeix l'existència d'una "cadena de contactes". Ho ha explicat aquest dilluns l'inspector en cap d'investigació de la Unitat Família i Dona (Ufam) del cos a les Balears, Juan David López del Val, en una roda de premsa.

"Són individus que es van passant els contactes, ja sigui en un entorn de barri o una zona en concret on les persones es coneixen pel motiu que sigui", ha detallat. El cos va arrestar dimecres catorze persones per un delicte de corrupció de menors, relacionat amb uns fets que es remunten als anys 2018 i 2019. La investigació havia començat el 2018 arran d'alertes de la Fiscalia i l'IMAS (Institut Mallorquí d'Afers Socials). Ara el total de detinguts ja arriba a disset –tres dels quals són noies menors de 18 anys–. Deu dels arrestats són homes, d'edats molt variades: entre 21 i 65 anys. Per això López del Val no parla d'un perfil concret.

López ha reconegut que encara no se saben els llocs concrets on es cometien els delictes, tot i que saben que la majoria van ser a Palma i que com a mínim un dels abusos s'hauria comès en un hotel. Els homes captaven les menors mitjançant una web de contactes on elles "s'hi anunciaven com a majors d'edat", de manera que la Policia Nacional considera que no es pot obrir "cap procediment" contra el portal.

Entre els arrestats hi ha els homes que "consumien la prostitució", les quatre adultes "que es prostituïen amb les menors", segons l'inspector, i tres menors, que també consideren "captadores" i alhora es compten entre les tretze víctimes. "No només es penalitza el fet de consumir, sinó també el de promoure o facilitar", ha assegurat. López del Val ha matisat també que no totes les víctimes van arribar a ser explotades sexualment: algunes tan sols van rebre una proposta. L'inspector no ha donat més informació sobre elles "perquè la investigació continua oberta i perquè són menors", així que tampoc ha concretat si cap estava tutelada per l'IMAS o si eren dels quinze casos de prostitució infantil dels quals el Consell va informar el 2019.

En tot cas, l'inspector ha defensat que tenen "un contacte molt fluid" amb l'IMAS, concretament amb la persona que centralitza tota la informació relacionada amb aquests casos. "Hi tenim contacte setmanal; ara bé, el contacte que tingui aquesta persona amb els centres el desconec", ha detallat.

stats