Societat 14/12/2018

Els policies locals es podran prejubilar amb 59 anys

Després de mesos d'incertesa, l'Estat ha aprovat el reial decret perquè els veterans es retirin

Ara
2 min
Agents de la Policia Local de Castell-Platja d'Aro fent patrullatge a peu pel passeig marítim / ACN

BarcelonaFa gairebé un any que l'Estat es va comprometre a facilitar la jubilació anticipada dels policies més grans, però no ha estat fins aquest divendres que el consell de ministres ha donat llum verda a la mesura. Després de mesos d'incertesa, el reial decret que s'ha aprovat detalla que, a partir d'ara, els efectius es podran prejubilar a partir dels 59 anys i també especifica quins requisits hauran de complir aquells que es vulguin adherir a aquesta modalitat de manera voluntària.

Segons ha explicat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, només es podran postular els policies locals que acreditin 37 anys d'activitat laboral i un mínim de 15 anys cotitzats com a membres del cos. Aquells que encaixin amb els requisits, a més, hauran de comunicar la seva voluntat d'acollir-s'hi abans del 31 de gener de cada any.

Gairebé un miler a Catalunya

El més probable és que només una fracció dels policies més grans de 59 anys compleixi amb el perfil, però tot i així la mesura podria causar un daltabaix a les comissaries catalanes. Malgrat que encara no se sap quina intenció tenen els policies locals que es podrien acollir a la proposta, si tots els efectius més grans de 59 anys decidissin fer la petició, podrien quedar buides gairebé mil places d'un dia per l'altre; prop d'un 10% de la plantilla actual.

Aquesta era, de fet, una de les grans preocupacions que tenien els municipis que són els que gestionen les policies locals. També és cert, però, que des del Sindicat Professional de Policies Municipals (SPPM) de Catalunya ja van pronosticar que l'oferta segurament "interessarà" sobretot als agents de l’escala bàsica i no tant als que ocupen posicions de comandament, "perquè tindrien una pèrdua econòmica".

La portaveu del Govern, Isabel Celaá, ha explicat després de la reunió del consell de ministres que el reial decret ha estat aprovat "per atendre una demanda llargament sostinguda pel sector en relació al rejoveniment de les plantilles de policia local".

stats