SOCIETAT
Societat 30/11/2011

Guia per afrontar el pont (o l'aqüeducte)

El calendari d'aquest any permet diverses combinacions per fer festa. Les famílies s'han construït la setmana a mida, amb el permís de l'escola. Farà bon temps, però encara no es pot esquiar

Ara
4 min
Compres de Nadal

BarcelonaCom la Grossa de Nadal, aquest pont de la Puríssima quedarà molt repartit. El 6 de desembre (dia de la Constitució) i el 8 (la Puríssima) cauen en dimarts i dijous, a mitja setmana, i això dóna molt de joc. Hi ha famílies que s'agafaran el pont per davant: del 3 al 6 o del 3 al 8 de desembre. N'hi ha, en canvi, que s'agafaran els dies per darrere i allargaran el pont fins al següent cap de setmana: del 6 a l'11 de desembre. Els més afortunats faran l'aqüeducte sencer.

Jo amb la mare i tu amb el pare

Com sempre, l'escola mana, i les famílies que s'ho han pogut combinar, han agafat festa a la feina els mateixos dies que els fills. No sempre és possible: hi ha famílies que porten la canalla a escoles diferents, i pare i mare s'hauran de dividir.

Cada centre escolar ha escollit quins dies s'agafa festa. La decisió la pren el consell escolar a principi de curs, d'acord amb els pares. Els centres tenen cinc dies de lliure disposició per a tot el curs, i la gran majoria aquesta setmana en faran servir dos. Per tant: una part d'escoles només farà classe dilluns i una altra només divendres. No està clar quina és l'opció preferida perquè la Generalitat assegura que no té les dades. Una altra part dels centres –les escoles bressol de Barcelona, per exemple– s'agafarà festa el dia 5, de manera que els alumnes faran classe els dies dimecres 7 i divendres 9. El que sembla que és més minoritària és l'opció d'agafar tota la setmana –i consumir, així, tres dies de lliure disposició.

El Pirineu, destí preferit

Amb el fred, millor la muntanya. Moltes famílies no renuncien a fer una escapada, tot i la crisi. L'ocupació al Pirineu de Lleida per a aquests dies és del 80%. A la Costa Daurada, en canvi, l'ocupació baixa fins al 60%. On més es nota la situació econòmica és a la ciutat de Barcelona. Els hotels estaran mig buits –o mig plens, segons com es miri–, amb un 48% d'ocupació. L'any passat l'ocupació era del 69%, segons les dades del Gremi d'Hotels.

Trànsit fluid

Els problemes de trànsit més importants es preveuen, justament, a les carreteres d'accés al Pirineu, especialment la C-17. Amb tot, no s'esperen grans embussos. La sortida es preveu esglaonada. I pel retorn, el dia que es poden acumular més problemes, és diumenge 11. Com sempre, el Servei Català de Trànsit demana als conductors que no abaixin la guàrdia al volant.

Els comerciants esperen fer més calaix

Per qui es quedi a casa, hi haurà botigues obertes el 6, el 8 i també el diumenge 11. Els comerciants catalans també tenen permís per obrir el dia 18. La Confederació de Comerç de Catalunya preveu que aquesta campanya de Nadal les vendes puguin créixer entre un 2% i un 4% en comparació amb l'any passat. La setmana del pont de la Constitució, els comerciants estimen que faran entre un 10 i 15% de les vendes d'aquest Nadal. "Serà una setmana interessant per al comerç, en la qual hi haurà molta mobilitat i se'n beneficiarà tot el territori, no només els grans nuclis comercials", explica el secretari general de l'entitat, Miquel Àngel Fraile.

Poca pluja, més fred

Aquest divendres passarà un front que deixarà alguns xàfecs dispersos i sobretot farà baixar les temperatures. Tot fa pensar, però, que almenys fins a la meitat de la setmana que ve, serà l'únic que taparà el cel. Els mapes apunten a un inici de pont amb bon temps, amb pocs núvols i fins i tot sense boires a l'interior. El cap de setmana serà més fred que els últims dies, però el canvi no serà gaire notori. El pronòstic de cara a la segona part de la setmana és molt menys fiable per ara. El que sembla més segur és que les temperatures seran cada cop més pròpies de desembre, res fa pensar en grans pluges i nevades. Podeu consultar la informació actualitzada a www.ara.cat/meteo.

Inici incert de la temporada d'esquí

La majoria d'estacions d'esquí tenien pensat inaugurar la temporada aquest cap de setmana, però la poca neu i les altes temperatures, que fan impossible la producció de neu, han esguerrat les previsions. Estacions com La Molina o Baqueira-Beret continuen sense data d'obertura a l'espera del temps que faci els propers dies. Altres estacions, com Boí-Taüll, han posposat la data fins al proper dia 6 de desembre. Podeu consultar la informació actualitzada a www.catneu.net.

Fer pont en temps de crisi

Uns dies de vacances per recuperar forces, a l'espera del Nadal. Això, qui té la sort de treballar. L'atur continua fent estralls i a Catalunya ja hi ha 194.400 llars amb tothom aturat.

En ple debat sobre com superar la crisi, ha tornat a sorgir una vella proposta: reduir el nombre de festius o, com a mínim, desplaçar algunes festes els dilluns i els divendres per evitar ponts i aqüeductes. La patronal CEOE està treballant en una proposta que traslladarà al nou govern de Mariano Rajoy. És una de les mesures per augmentar la productivitat als nivells europeus. En temps d'austeritat i de sacrificis, també serà interessant veure aquests dies quins càrrecs polítics decideixen fer només els dies de festa i quins s'agafen pont o aqueducte.

Informació elaborada per Sònia Sánchez, Joan Serra, Thaïs Gutiérrez, Laura Díaz-Roig, Miquel Bernis i Isaac Salvatierra.

stats