Societat 04/03/2019

Porten al Constitucional els desnonaments amb data oberta

El Col·legi de l'Advocacia de Barcelona i l'Observatori DESC assessoren un cas per frenar aquesta pràctica judicial

Pau Esparch
2 min
Una protesta de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, en lluita contra els desnonaments.

BarcelonaEls desnonaments amb data oberta, aquells casos en què el jutjat no avisa quan s'executarà el desallotjament –ni del dia ni de l'hora–, arriben al Tribunal Constitucional (TC). Una família, assessorada per la comissió de defensa del Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) i per l'Observatori DESC, ha presentat un recurs d'empara al TC perquè estudiï el seu cas. Des del gener, el jutjat ha dictat un desnonament obert fins a finals de març per desallotjar la denunciant i la seva família –amb menors– de l'habitatge on viuen. Això vol dir que en qualsevol moment i sense cap avís previ es pot executar el desnonament.

Mentre no es produeix el desallotjament, Raquel Aparicio –la denunciant– ha portat la seva situació al Constitucional. Tot i que l'advocat Sixte Garganté, de la comissió de defensa de l'ICAB, admet que el TC segurament resoldrà sobre aquest cas quan ja s'hagi executat el desallotjament d'Aparicio i la seva família, afegeix que la resposta del Constitucional pot servir per frenar en el futur la pràctica judicial dels desnonaments amb data oberta. De fet, Garganté explica que el recurs al TC és el pas previ per portar el cas, si cal, al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg.

L'advocat apunta que el TC primer ha de decidir si admet a tràmit el recurs d'empara i després, si l'accepta, resoldre la petició. Tot i que fins ara el Constitucional no s'ha posicionat sobre els desnonaments amb data oberta, Garganté assegura que és una situació reconeguda en el conveni europeu de drets humans i que el TEDH s'hi ha pronunciat. La directora de l'Observatori DESC, Irene Escorihuela, defensa que els desallotjaments sense avís van en contra de la Constitució i de la llei orgànica del poder judicial. També afegeix que el reial decret sobre habitatge que divendres va aprovar el consell de ministres inclou, entre altres mesures, que s'ha de fixar la data dels desnonaments.

24 hores sentint sorolls

"Et sents impotent, amb por i amb ràbia –diu Aparicio sobre la possibilitat de ser desallotjat de casa en qualsevol moment–. Et passes 24 hores sense dormir i sentint sorolls. No es pot descriure el que se t'acut". Abans que es pronunciï el TC, els desnonaments amb data oberta podrien quedar aturats per la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que encara no s'hi ha posicionat. En canvi, la junta de jutges de Barcelona va autoritzar aquesta pràctica. Segons la Plataforma Prou Desnonaments Oberts, el 2018 hi va haver com a mínim 60 desallotjaments a Barcelona sense avís previ.

stats